Ard germeli kiriş-kolon birleşimi deneysel incelenmesi
An experimental study on post-tensioned beam-column connection
  1. Tez No: 221996
  2. Yazar: MURAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BODUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ard germe, Prefabrik, Alasawa, Post-tension, Prefabricate, Alasawa
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, yeni bir sistem olarak art germe çeliğinin beton dökümü sonrası gerilmesi ile elde edilen kolon kiriş birleşimi deneysel olarak incelenmiştir. Deprem etkinliği yüksek olan bölgelerde ön üretimli ve ön germeli kolon kiriş birleşimleri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistemin kabul edilebilir yerdeğiştirme sınırları içerisinde oldukça iyi deprem başarımı gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Art germeli sistem, geleneksel döküm sistemine kıyasla, taşıyıcı çerçeve sisteme daha yüksek bir başlangıç rijitliği sağlamıştır. Yapılan ilk çalışmalar bu yeni bağlantı tipinin, yüksek deprem aktivitesi olan bölgelerde güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This paper presents an experimental study on a new precast beam-column connectionsystem by post-tensioning steel. Precast, prestressed concrete has the potential of beingwidely used in high seismic areas. It has been found that this system displays excellentseismic performance within the permissible displacement limits. The post-tensioningsteel in the frame confers on the system a higher initial stiffness than would be the casecompared to a conventional precast frame. The initial studies have been shown that thistype of connection can be safely used in high seismic areas.