Verification of pile driving prediction using PDPWAVE
PDPWAVE yazılımı ile kazık çakma öngörülerinin doğrulanması
- Tez No: 222048
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilme dalgası, Dalga denklemi, Çakılabilirlik, PDPWAVE, Stress wave, Wave equation, Driveability, PDPWAVE
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kazıklı temel sistemlerinin istenilen servis gereksinimlerini karsılayabilmeleribakımından; tasarım asamasında, oturma analizlerinin yanısıra tasıma gücükapasitesinin belirlenmesine dayalı hesaplar da büyük önem tasımaktadır. Tasıma gücühesapları yaygın olarak statik kazık formülleri ile; dinamik analizin gerekli oldugudurumlarda ise çakma kazıklar için dinamik kazık formülleri ile yapılmaktadır.Dinamik formüllerin kendi içlerinde bir çok farklı yaklasım sergilemesi ve hesapyöntemlerinin kazıkların çakılabilirligi ile ilgili bir bilgi saglayamıyor olması dahakapsamlı bir hesap yönteminin gerekliligini ortaya koymustur. Bu amaçla gelistirilmisolan dalga denklemi analizi kazıkların çakım sırasındaki dinamik davranıslarını dahadogru bir sekilde tanımlayabilmektedir. Profound tarafından gelistirilmis olanPDPWAVE bilgisayar yazılımı da bu esasa dayalı olarak çakma analizigerçeklestirmektedir. Bu çalısma kapsamında PDPWAVE yazılımı kullanılarak arazideçakılmıs olan bir kazık için kazık-zemin modellemesi ve çakım simülasyonugerçeklestirilmistir. Yazılım kullanılarak, çalısılan zemin kosulları ve iki ayrı çekiç tipiiçin, çakım esnasındaki çakma direnci ve toplam vurus sayısı tahmin analizlerigerçeklestirilmistir. Elde edilen analizler, gerçek çakma verileri ile karsılastırılarakyapılan tahminin dogrulugu karsılastırmalı olarak incelenmistir. Bu sayede en uygunçekiç ve zemin parametleri degerleri belirlenmistir. Çalısma sonucunda simülasyonsisteminin kalibrasyonunun ardından analiz sonuçları ile gerçek arazi verilerinin uyumiçerisinde oldugu görülmüstür. Yapılan degerlendirmeler sonucunda, etkili ve dogru biranaliz sonucunun elde edilmesi için, öncelikle deneyimin ikinci olarak ise, bölgeninzemin kosullarını tanımlayan arazi degerleri sonuçlarının çok güvenilir olmasıgerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Pile foundation design mainly depends on the determination of bearing capacity. In thismanner determination of pile capacity by static and dynamic formulas are the mostfrequently used and the known oldest methods. Although those mentioned calculationmethods have wide application areas, they have weaknesses in practical applicationresults due to a great number of different dynamic formulas having several differentassumptions and different degrees of accuracy. Also their lack of providing anyinformation about the pile drivability bring out the necessity of usage of morecomprehensive solution provided for impact driven piles by the wave equation. Waveequation theoretically based on the one dimensional stress wave theory. In geotechnicalengineering one of the application areas of the wave equation analysis is the drivabilitystudies in order to be able to decide hammer selection to prevent possible damagesduring pile driving. Wave equation analysis considers the hammer cushion-pile-soilsystem to be able to determine the appropriate hammer size for the given piledimensions and soil resistance conditions. In the scope of this study, by usingPDPWAVE software, pile-soil system is modeled before the installation of a driven pilein the field. Driving resistance against penetration and blow count predictions areperformed during driving process depending on two different hammer types anddepending on the modeled soil profile condition. The goal of the study is to verify theobtained computer based results with the actual field data in order to be able to test theefficiencies of the hammer types as well as with to determine the efficient drivingparameters not to cause any damage to pile during driving. At the end of the study it isobserved that the predictions and actual data match with some appropriate calibration.As a result it is concluded that the site investigation in-situ tests defining the actual soilcondition must be reliable in order to get an accurate analysis result.