Sonar sinyallerinin yankılanma modellemesi
Reverberation modeling of sonar signals
  1. Tez No: 222128
  2. Yazar: HAKAN EVMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜRVET KIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Yankıma Seviyesi, Sualtı Akustik Yayılım, Reverberation Level, Underwater Acoustic Propagation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalısmada, aktif sonar sinyallerinin sualtı yankıma seviyesinin modellenmesi yapılmıstır. Yankıma seviyesi alıcı-verici fonksiyonları, denizdeki akustik yayılıma ve ortamın geri saçılma katsayılarına bağlıdır. Su altında ses hızının değiskendir ve akustik yayılım ısın izleri metodu ile modellenmistir. Ortam geometrisi ve sınır kosuları (deniz yüzeyi ve deniz dibi ) küresel koordinatlarda üç boyutlu modellenmistir. Alıcı uyumlu süzgeçtir ve alıcı yankıma frekans spektrumlarında doppler kaymaları da hesaplanmaktadır. Sonuçta, akustik yayılımın, üç boyutlu ortam ve sınır kosularının ve sonar alıcı-verici karakteristiğini içeren yankıma seviyesi-mesafe spektrumu olusturulustur. Özellikle akustik yayılıma bağlı olarak olusan su altı ses kanallarının yankıma seviyesi üzerindeki etkisi gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, underwater reverberation level is modeled for active sonar signals. Reverberation level depends on transmitter-receiver functions, acoustical propagation and backscattering coefficients of medium. Sound speed is variable in sea and acoustical propagation is modeled by ray tracing method. Geometry of medium and boundaries (sea surface and bottom) is modeled in spherical coordinate system. Receiver is matched filter and doppler shift calculated in received reverberation frequency spectrum. As a result, reverberation-range spectrum including in acoustical propagation, 3-D medium and boundary conditions and characteristics of sonar is formed. Specially, underwater sound channels? effects on reverberation level is observed.