İstanbul deniz otobüsleri sefelerinin simülasyon yardımıyla planlanması
Planning sea bus traffic in Istanbul using simulation
  1. Tez No: 222176
  2. Yazar: KIVANÇ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT DİNÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Tasımacılık, Simülasyon, Promodel, Rotalama, Çizelgeleme, Public Transportation, Simulation, Promodel, Routing, Scheduling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 532
Özet
Dünyanın sayılı kentleri arasında olan ve giderek artan bir hızla büyüyen stanbul'da, artık ciddi bir ulasım planlamasına gereksinim vardır. Ulasım planlamasında en önemli alanı toplu tasıma sisteminin gelistirilmesi ve verimli kullanılması kapsamaktadır. Toplu tasıma sisteminde giderek payı artması gereken denizyolu tasımacılıgı ve onun parçası deniz otobüslerinin, etkin bir sekilde yönetilmesi gerekmektedir. Etkin ve verimli yönetim için birçok bilimsel metoddan bahsedilebilir. Bu tez kapsamında bu metodlardan simülasyon ele alınmıstır. Bu tez çalısmasının ana amacı, stanbul'da kent içinde faaliyet gösteren deniz otobüsü filosu ve iskeleleri ile ilgili planlama yapılırken simülasyonun etkin bir araç olarak kullanılabilirliginin arastırılmasıdır. Bu amaç dogrultusunda tez kapsamında kent içi tüm sebekeyi kapsayan bir model Promodel yazılımından faydalanılarak olusturulmustur. Olusturulan bu model, farklı senaryolarla daha önce yapılmıs çalısmaların analizinde kullanılmıstır. Tez ile birlikte verilen ekte modellerin kodları bulunmaktadır. Senaryoların sonuçları birbirleriyle karsılastırılmıs, deniz otobüsü planlamasında ileride neler yapılabilecegi tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
There is an urgent transport plan need for Istanbul, one of the few world cities with its increasing rate of population growth. The development and efficient use of public transportation constitute the most important fields of the transportation planning. The proportion of sea transportation and the sea buses as a part of it should be increased and administered effectively. There is a number of scientific methods for accomplishing an efficient and effective management. In this thesis, simulation of these methods is discussed. The main aim of this thesis is to investigate whether the simulation is an efective tool in the process of planning about the sea bus fleet and sea ports that are in service in Istanbul. A model including all the city network was built up by using Promodel which is a simulation software. This model was used in the analysis of recent studies set up on a variety of scenarios. The appendix contains the codes of the models. The results were compared and the possible projects in sea bus planning were discussed.