Rerouting enhancements for single-layer traffic grooming
Tek katmanlı trafik ?grooming? için yeniden yönlendirmede iyileştirme çalışmaları
- Tez No: 222266
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEZA BUZLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Trafik ?grooming, Yeniden yönlendirme, Traffic Grooming, Rerouting
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
İnternetin hızla büyümesi, veri iletim kapasitesi ihtiyacını arttırmaktadır. Bu ihtiyacı karsılamak için, optik tasıyıcılar metal kabloların yerini almaktadır. Bir optik tasıyıcının yüksek bant genisliginden, dalga boyu bölümlemeli çogullama teknigi (WDM) ile yararlanılmaktadır. Bir WDM optik agda, optik tasıyıcı baglantıları fiziksel topolojiyi meydana getirir. Optik çapraz baglarla (OXC) birbirine baglanan dalga boylarından olusan yollara ısık yolu denir. Bir optik agda kurulmus tüm ısık yolları, sanal topolojiyi olusturur. Optik ag üzerinde yönlendirme yapmak, ısık yollarının fiziksel topoloji üzerinden yönlendirilmesi ve baglantı isteklerinin ısık yolları üzerinden yönlendirilmesi alt problemlerini içerir; iki-katmanlı yönlendirme problemidir. Yönlendirme problemi iki katmanda ayrı ayrı çözülebilecegi gibi (iki katmanlı çözüm), bütünlesik olarak da ele alınabilir (tek katmanlı çözüm). Bir dalga boyu kanalının kapasitesi, bir baglantı isteginin bant genisligi ihtiyacına göre çok yüksektir. Ag kaynaklarını verimli kullanabilmek için, yüksek hızlı ısık yollarının bant genisligini, düsük hızlı baglantı isteklerine paylastırmak gerekmektedir. Bu yönteme trafik ?grooming? denir. Bu çalısmada, dinamik baglantı istekleri için tasarlanmıs, grooming yetenegini de hesaba katan mevcut tek katmanlı yönlendirme çözümlerinden biri seçilerek kullanılmıstır. Baglantıları tekrar yönlendirerek ag kaynaklarının verimli kullanılması konusu, dinamik trafik için yaygın olarak islenmis bir konu degildir. Ayrıca, dinamik trafik için önerilen yeniden yönlendirme algoritmaları yeni yolların sanal katmanda aranmasına yogunlasmaktadır. Bu da yönlendirmenin tek katmanda ele alındıgı çözümlere uygun bir yaklasım degildir. Bu çalısmada, dinamik baglantı istekleri için trafik grooming sorununun tek katmanlı çözümüne uygun yeniden yönlendirme yöntemleri önerilmistir.
Özet (Çeviri)
Fast growth of internet traffic increases the demand for data transmission capacity. Optical fibers are replacing the metal wires, to meet the increasing demand. An optical fiber?s huge bandwidth capacity is exploited by Wavelength Division Multiplexing (WDM) technique. In an optical WDM network, optical fiber links form the physical topology. Paths of wavelengths connected to each other by optical cross connects (OXCs) are called lightpaths. All the lightpaths established in an optical network constitute the virtual topology. Routing connections in an optical network involves sub problems of routing the lightpaths over physical topology and routing the connections over the lightpaths; thus is a two-layer routing problem. Routing problem can be solved in two layers separately (two-layer solutions) or jointly (single-layer solutions). There exists a large a gap between the capacity of a WDM channel and the bandwidth requirement of a connection request. In order to use the network resources efficiently, low-speed traffic connections need to be multiplexed onto high-speed lightpaths. This method is referred to as traffic grooming. In this study, an existing single-layer routing solution for dynamic traffic requests, which considers traffic grooming, was applied. Rerouting connections to utilize network resources efficiently has not been widely considered for dynamic traffic conditions. Furthermore, rerouting algorithms proposed for dynamic traffic perform new path search on virtual layer. This approach is not suitable for single-layer routing solutions. In this study, rerouting enhancements for single-layer solution of traffic grooming under dynamic traffic conditions were proposed.