Sürdürülebilir oluklu mukavva ambalaj tasarımı: Olmuksa örneği
Sustainable corrugated cardboard package design: Case of Olmuksa
- Tez No: 222267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir ambalaj, sürdürülebilir tasarım, oluklu mukavva ambalaj, Sustainability, sustainable package, sustainable design, corrugated cardboard package
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, tek örnek olay yöntemi kullanılarak oluklu mukavva üreticisi Olmuksa'da sürdürülebilir oluklu mukavva ambalaj tasarımının hangi durumlarda gündeme geldiği örnek ürünler üzerinde inceleme yapılarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tasarım ve sürdürülebilir ambalaj tasarımı konusundaki yazın incelenmiş; bu kavramların uygulamada nasıl görüldüğünün ortaya çıkarılması için Olmuksa'da belirlenen örnek olay yöntemiyle bir araştırma yapılmıştır. Sürdürülebilir tasarım, toplumsal, ekonomik ve çevresel yönleriyle ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Araştırmada değerlendirme birimi olarak ürünler belirlenmiş, bu ürünlerde sürdürülebilirlikle ilgili görülen bulgular incelenmiştir. İncelemeyi gerçekleştirmeden önce bir araştırma protokolü tasarlanmış ve bu protokole uyularak bilgiler derlenmiştir. Araştırma sonucunda tasarlanan ürünlerde sürdürülebilirlik kavramlarıyla değer yaratma örneklerine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the corrugated cardboard manufacturing company Olmuksa is investigated by using the single case study method. Firstly, subjects of sustainability, sustainable design, and sustainable package design are searched for in the literature. In the first part of the thesis these concepts are explained in detail. Then, a research method is determined in order to explore the application of these concepts in design and development practices of the company. Lastly a single case study is undertaken in Olmuksa. The findings of the study showed that there are examples of value creation with the concepts of sustainability in the designed products.