Kuruyan akarsularda taban akışının ayrılması
Baseflow separation in intermittent streams
  1. Tez No: 222367
  2. Yazar: ALİ OSMAN PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAFZULLAH AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taban akısının ayrılması, Kuruyan akarsular, Dijital filtre yöntemi, Yuvarlatılmıs minimumlar yöntemi, Revize edilmis İngiliz Hidroloji Enstitüsü yöntemi, Baseflow, İntermittent streams, Recursive Digital Filter, Smoothed Minima method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde, hızla artan Dünya nüfusu, buna paralel olarak artan enerji ihtiyacı, kısıtlı imkanlar, tükenen enerji kaynakları ve alternatif enerji kaynaklarına olan ihtiyaç ve talebin artması bilim insanlarını düsük akımlı nehirler üzerinde çalısmaya itmektedir. Bu çalısmaların merkezinde ülke su kaynaklarının verimli olarak kullanılması, su bütçesi yönetimi, düsük akımlı nehirlerden gerek enerji üretiminde gerekse tarım sulamasında yararlanma düsüncesi yer almaktadır. Bu baglamda kuruyan nehirlerde taban akısını ayırma çalısmaları ve çekilme analizi büyük önem tasımaktadır. Akarsu akımı çekilmelerinin modellenmesinde birtakım zorluklarla karsılasılır. Bunlar; çekilmenin baslamasından sonra meydana gelen yagıslar, kar erimeleri, yüzeyaltı suyu, akifer tip ve özellikleri, buharlasma ve terleme, havzanın jeolojik yapısı ve üzerindeki bitki örtüsü olarak sıralanabilir. Bununla birlikte, akarsu hidrografını etkileyen taban akısının davranısını belirlemek, su kaynaklarının degerlendirilmesinde önemli bir konu olmustur. Bu çalısmada, taban akısının ayrılmasında kullanılan yöntemler hakkında literatür özetlendikten sonra sürekli taban akısı ayırma yöntemlerinden bazıları ele alınmıstır. Dijital filtre yöntemi (DFY), İngiliz Hidroloji Enstitüsü'nün yuvarlatılmıs minimumlar yöntemi (İHEY) ve İHEY'in revize sekli (RİHEY) bu çalısmada kullanılmıstır. İHEY kuruyan akarsular için düzenlenmis ve bu amaçla Delphi yazılım dili tabanlı kullanımı kolay bir program gelistirilmistir. Program sayesinde İHEY'de geçen katsayı ve blok aralıgının degistirilmesi mümkündür. Çalısmada bu yöntemler Ergene havzasında bulunan Elektrik İsleri Etüt İdaresi'ne ait 101, 105, 106 no' lu akım gözlem istasyonlarının 1969-1994 yılları arasındaki günlük akım verilerine uygulanmıstır. Sonuçlar çesitli istatistikler kullanılarak karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Due to increase in the world population and great need to energy, there is an increasing demand on low flow studies. Hydrologists focus on baseflow separation and recession analyses with the intention of water quality management, irrigation, hydropower electric energy from small rivers which mostly are intermittent. There are many difficulties. in modeling stream flow recession. This is because of rainfall occurring after the start of recession, snowmelt, interflow, properties of the aquifer recharging the stream, evapotranspiration, geological structure, and land use and land cover characteristics of the catchment. However, identification of response of the baseflow affecting stream hydrograph is important for assesment of water resources. This study begins with literature review about baseflow separation methods. Then baseflow separation methods, which are smoothed minima method of United Kingdom Institute of Hydrology, its revised version and a recursive digital filter. The smoothed minima method is adapted to intermittent streams. A Delphi-based computer program is developed enabling one to change both the parameter and the length of segments used in the smoothed minima method. Daily stream data extending from 1969 to 1994 from gauging stations 101, 105 and 106 are used. These stations are operated by Electrical Power Resources Survey and Development (EIE) Administration. Baseflow separated and baseflow index calculated for each method are given and compared based on a simple statistical analysis