Şehirlerdeki güncel farklılaşmalar: İstanbul-İstiklal Caddesi
Current differentiations within the cities: Istanbul - İstiklal Street
  1. Tez No: 222368
  2. Yazar: KEREM BARIŞ BAŞAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYTANGA DENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Beyoğlu, stiklal Caddesi, farklılasma, melezlesme, sehir, Beyoglu, Istiklal Street, differentiation, hybridization, city
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tezde, günümüzün sosyal, kültürel, ekonomik değisimin ve farklı kuramsal yaklasımların sehirler üzerindeki etkileri incelenmistir. Bu etkilerin ?stanbul ve Beyoğlu-?stiklal Caddesi aksı ve yakın çevresinde mekansal farklılasmalar açısından göstergeleri arastırılmıstır. Mekansal farklılasma, melezlesme, çesitlilik ve karsıtlıkların sadece bir imge yaratma sorunsalından olusmadığı, aslında bu farklılasmanın toplumsal yapının, kültürel birikimin, sermaye gruplarının ve turizm sektörünün etkisi ile gerçeklestiği görülmektedir. Bu göstergelerle beraber Beyoğlu-?stiklal Caddesi'nin güncel durumu ele alınmıs, yerel yönetimlerin, sivil kurulusların ve bazı sermaye gruplarının, projeleri ve uygulamaları incelenmistir. Ayrıca yazılı ve sayısal bilgi organlarında yer alan güncel haberler ve röportajlar ile farklı bakıs açıları değerlendirilmistir. Çalısma alanı olarak belirlenen Büyükparmakkapı ve Nevizade Sokak ile yakın çevrelerinden elde edilen, üç boyutlu modellemeler, fotoğraf ve görüntü kayıtları gibi, veriler doğrultusunda ve güncel durum bağlamında mekansal dönüsümün boyutları ve içeriği tartısılmıstır. Sonuç olarak, bölgenin çekiciliğini artıran mekansal çesitliliğin, değisimin ve melez durumların, yerel yönetimlerin ?iyilestirme? ve ?mekansal tek tiplestirme? projeleri ile sermaye gruplarının tüketime yönelik kar amaçlı girisimlerinden bağımsız olarak ortaya çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the social, cultural and economic indicators and some theories affect the differentiation of the cities are examined. With this aim, the indicators of differentiations are investigated in the context of Istanbul, of its city center, the axis between Beyoglu and Istiklal Street, and of its neighborhood. It is apparent that the reason of spatial differentiations, hybridization, diversities and contradictions is not only a matter of creating an image. But rather, the structure of the population, the cultural inheritance, and the owners of the capital and tourism sector are the basic indicators of this differentiation. So, the current position of the Beyoglu-Istiklal Street is discussed under the light of these indicators. Hence, projects and applications of some local administrations, civil organizations and capital owners are examined. News and interviews about the current situation gathered from written media and internet resources enable different views to be evaluated. The extend and the content of the spatial differentiation is opened for discussion within the current context according to the data, such as three-dimensional modeling, photographs and video records, collected from Buyukparmakkapi, Nevizade Street, which are the regions I worked on, and from their neighborhood. To conclude, the spatial diversity increasing the attractiveness of the region, and differentiations and hybridizations of the region occur independently from the ?rehabilitation? politics and ?oneness and sameness of the spaces? projects of local government and from the benefit oriented consumption actions of some capital owners.