The effect of methylphenidate on brain hemodynamics of attention-deficit/hyperactivity disorder measured by functional near infrared spectroscopy
Dikkat-eksikliği/hiperaktivite bozukluğunda metilfenidatın kan dinamiği üzerindeki etkisinin işlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi ile ölçülmesi
  1. Tez No: 222432
  2. Yazar: NERMİN TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İşlevsel Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopi, Dikkat- Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu, Metilfenidat, Stroop Test, Yetişkin, Functional Near-Infrared Spectroscopy, Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), Methylphenidate, Stroop task, adult
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocuklarda cok sık rastlanan sinirgelişimsel bir bozukluktur. DEHB teşhisi konulan çocukların yaklaşık %30-%60'ı yetişkinlikte de aynı semptomları sürdürürler. Bu bozukluk önemli işlevsel rahatsızlıklara sebep olur. Hastaların yaşam kalitesini düşürür. Bu yüzden DEHB teşhisi konulan kişilerin tedavisi önemlidir. Metilfenidat, DEHB hastalarında hiperaktiviteyi azaltan ilaçtır. Henüz sinirsel aktiviteyi nasıl degiştirdiği ve klinik sonuçları ile arasındaki bağlantı tam bilinmemektedir. İşlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi, özellikle prefrontal korteksteki oksijenli hemoglobin ve oksijensiz hemoglobin miktarındaki değişiklikleri ölçmek için kullanılan taşınabilir, nonefraktif beyin görüntüleme metodudur. Bu çalışmada, sağ elini kullanan 15 yetişkin DEHB hastası Stroop test olarak adlandırılan bilişsel bir test sırasında işlevsel yakın kızıl ötesi spektroskopi metodu ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, bilişsel bir aktivite sırasında metilfenidatın kan dinamiğini nasıl etkilediğini bulmak ve kan dinamiğindeki değişimler ile davranışsal tepkiler arasında nasıl bir bağlantı kurulacağını araştırmaktır. Bu çalışma sonunda, metilfenidatın oksijenli hemoglobin miktarını etkili olarak düşürdüğü bulunmuştur. Bu durum ilacın sebep oldugu vazokonstriksiyondan kaynaklanmaktadır. Ayrıca metilfenidat bilişsel test sırasında davranışları da normalize etmiştir, sorulara verilen cevap sürelerini düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is a very common neurodevelopmental disorder. Approximately 30%? 60% of individuals diagnosed with ADHD in youth have symptoms that persist into adulthood. This neurobehavioral disorder results in significant functional impairment. It decreases the life quality of the patients. Therefore, the need for recognition and treatment of patients with ADHD is necessary. Methylphenidate (MPH) is known to reduce hyperactivity in individuals with ADHD. Yet little is known about how it alters neural activity and how this relates to its clinical effects. Functional Near-Infrared Spectroscopy (fNIRS) is a portable, non-invasive brain imaging method measuring the changes in oxygenated hemoglobin [HbO2] and deoxyhemoglobin [HbH] levels particularly in prefrontal cortex. In this study, 15 adult, right handed cases with DSM-IV diagnosis of Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) were evaluated with fNIRS during a cognitive task which is Stroop test. The goal of this study is to examine MPH-induced hemodynamic changes during a cognitive activity, and to examine how these changes correlate with measures of behavioral response to the drug during Stroop task. It is found that MPH effectively decreased HbO levels. The reason of the decreased level of HbO after medication is vasoconstriction. MPH normalized the behavior during an executive function test. MPH has a great effect on the response time of the subjects to NS, CS, and IS. MPH always shortens the durations of the reaction times.