Optimization of process parameters in cylindrical plunge grinding
  1. Tez No: 5389
  2. Yazar: ORHAN TOLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MACİT KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşlama, Verimlilik, Optimizasyon, Matematiksel Modeller. - vı, Grinding, Productivity, Optimization, Mathematical Model s. - xv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
SİLİNDİRİK DALMA TAŞLAMA İŞLEM DE?İŞKENLERİNİN OPTÎMÎZASYONU Tola, Orhan Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Bölümü, Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Asst.ProF.Ma.cit Karabay 153 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Talaşlı işlemlerde beklenen toleransı ve yüzey kalitesini elde etmede gözetilen genel kural, Fazla malzemenin ya mümkün olan en kısa bir süre içinde yada en az maliyette işlenmesidir. Başka bir deyişle, kesme koşullarım ya üretim süresini yada üretim giderlerini en az' a indirgeyecek biçimde seçmektir. Sorunun çözümlenmesinde kullanılan modellerin doğrusal olmaması ve doğrusal olmayan eşitliklerle sınırlanması nedeniyle, en uygun kesme koşullarının bulunması kolay değildir. Bu tezde, hassas yüzeyler elde etmede daha yüksek taş ve talaş kaldırma hızı kullanılarak silindirik dalma taşlamanın verimini arttırmak ve üretim maliyetini düşürmek amaçlanmıştır, Birinci bölümde taşlamada ekonomik kesme koşullarının tasar lanmasına olan gereksinim belirtilmiştir. Silindirik dalma taşlama üzerine yapılan araştırma ise ikinci bölümde özetlen miştir. Silindirik dalma taşlamanın teorisi üçüncü bölümün konusu olarak ele alınmıştır. Dördüncü bölümde en uygun kesme koşullarını bulmak için, geometrik programlama metodu uygulana rak parça başına düşen maliyet Formül ize edilmiştir. Örnek bir problem ayrıntılı bir biçimde beşinci bölümde incelenmiş tir. Bu çalışmadan elde edilen genel sonuçlar ve gelecekteki çalışmalar için öneriler altıncı bölümde sunulmuştur. - v -
Özet (Çeviri)
OPTIMIZATION OF PROCESS PARAMETERS IN CYLINDRICAL PLUNGE GRINDING Tol a, Orhan Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Asst.Prof.Mac i t Karabay 153 Pages, February 1989 ABSTRACT In any machining operation, in generating required surface Finish and dimensional accuracy the aim is to remove excess material either in the least possible time or at the lowest cost. In other words, it is to select the cutting conditions such that the time or the cost Is minimum. The minimization of the cutting conditions is not easy since the mathematical models that are built in the analysis of the problem are non-linear models which are constrained by non-linear equations. The aim of this thesis is to attain a quantum jump in efficiency and economics as well as high quality finish in cylindrical plunge grinding operations by the combination of high wheel speeds and metal removal rates. The need on the economic design of the cutting conditions in grinding was pointed out in the first chapter. The literature survey was shortly summarized in the second chapter. The third chapter deals with the theory of cylindrical plunge grinding process. The formulation and optimization of the unit cost function, using geometric programming method were carried out in the fourth chapter. A sample problem was discussed in the fifth chapter. Conclusions and recommendations for future studies were made in the sixth chapter. - iii -