İlaç endüstrisinde insan sağlığı açısından tehlikeli maddelerin risk değerlendirmesi
Human health risk assessment for hazardous substances in pharmaceutical industry
- Tez No: 222532
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN TALINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu tehlikeli madde, toksikoloji, risk degerlendirme, insan saglıgı, model, risk yönetimi, Volatile hazardous substances, toxicology, risk assessment, human health, risk management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada iç ortam hava kalitesinde, ilaç endüstrisinde kullanılan uçucu tehlikeli maddelerin insan saglıgı açısından risk degerlendirilmesi için uygulamalı bir model kullanılıp, çıkan risklerin nasıl yönetilmesi ve nasıl yönetildigi vurgulanmıs, öneriler getirilmistir. Risk degerlendirilmesinde kullanılan iki indeksten biri, uçucu tehlikeli maddelerin risk sınıfları tespit ederek gelistirilmis olan bir skala yardımıyla risklere karsın alınabilecek önlemleri; ikinci indeks ise bireysel uçucu tehlikeli maddenin % 50 ölümcül konsantrasyonu ile izin verilebilir maruz kalma limiti arasında bir korelasyon aralıgı belirleyip, literatürde bulunamayan ve yönetim politikasına baglı olarak degisen PEL degerleri için kıyaslama sansı vermektedir. Bu çalısmayla aynı zamanda mevcut durumda kullanılan risk degerlendirmelerine kantitatif bir yaklasım getirilerek insan saglıgı açısından risk yönetiminin ayrıntıları vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; a model, which assess the risk of the volatile hazardous substances in indoor areas in pharmaceutical industry for the human health, is used. The results are compared with the applied and suggested precautions. The model has two risk rates. One of the rates estimates risk degree of the volatile hazardous substance and classify the risk precautions of the substances. The second rate determines a correlation range between lethal concentration 50% and permissible exposure limits of the individual volatile hazardous substances. So that it brings a new approach to the lethal concentrations which is uncertain for humans and PEL values depended on the management policies. At the same time a new approach has been done quantitatively for the human health risk assessment in risk management systems.