Buzdolaplarında mikrokanal dondurucu bölme evaporatör performansının deneysel olarak belirlenmesi
Experimental investigation of the performance of a microchannel evaporator in refrigerators freezer
  1. Tez No: 222543
  2. Yazar: SEVAN AGOPYAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYHAN ONBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Akıs, Isı Akısı, İki Fazlı Akıs, Flow, Heat Transfer, Two Phase Flow
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Küçük ölçekli kanallarda, iki fazlı akıs özelliklerinin, konvansiyonel kanallardan farklı olduğu bilinmektedir. Bu farklılıktan dolayı küçük ölçekli kanallarda buharlasma ve yoğusma olaylarındaki ısı transferi ve basınç düsümü üzerine arastırmalar devam etmektedir. Ancak iki fazlı akısların teorik çözümlemeleri, basitlestirilmis matematiksel modeller kullanılarak yapılabildiğinden, yaklasık çözümler sunmaktadırlar. Bu bakımdan küçük ölçekli kanallarda, iki fazlı akıs çözümlemeleri yapılırken, deneysel çalısmalara basvurulması kaçınılmazdır. Mevcut çalısmada, buzdolabı derin dondurucusunda kullanılan borulu evaporatörle, mikrokanal uygulamasının yapıldığı evaporatörün performansları ölçülmüs ve farklı kompresör devirlerindeki karsılastırmaları verilmistir. Kurulan deney düzeneği sayesinde soğutma sistemi basınç ve sıcaklık değerleriyle, evaporatörlerdeki basınç kaybı ölçülmüs ve farklı kompresör devirleri için karsılastırılmıslardır. Yapılan çalısma sonucunda mikrokanal uygulaması sayesinde evaporatör performansında %48' e varan iyilesme sağlanmıs, elde edilen evaporatör performansı-kompresör devri iliskisinin önceki çalısmalarla uyum içerisinde olduğu vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
It has already been known that two-phase flow properties are different for small-scale and conventional channels. For that reason, researches on heat transfer and pressure drop of evaporation and condensation phenomena in small-scale channels are still being performed. However, the use of simplified mathematical models for theoretical solutions of two-phase flows, only presents approximate results. Because of that, experimental studies are vital while studying two-phase flow solutions of small-scale channels. In the present work, performances of a tube and a microchannel evaporator of a refrigerator?s freezer are calculated experimentally and are compared for various compressor speeds. By the help of the prepared test facility, pressure and temperature values of the cooling system, as well as the pressure drop in both tube and microchanell evaporators are measured and compared for different compressor speeds. As the result of the present study, up to 48% increase in the evaporator performance is achieved. Evaporatorcompressor speed relation is in accordance with the previous studies.