Transformation of American dream from suburbia to new urbanism
Amerikan rüyasının kent dışı yaşamdan kent içi yaşama dönüşümü
- Tez No: 222547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN URAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Ruyasi, Kent Disi Yasam, Kent Ici Yasam, Rezidans, American Dream, Suburbia, New Urbanism, Residence
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Amerika'da ve Türkiye dahil olmak üzere diğer ülkelerdeki, sonyüzyıllarda oluşan yerleşim ve konut çevresi eğilimleri ele alınmıştır.Çalışmada, Amerikan Rüyası; bireysellik, eşitlik, özgürlük, emniyet, yenilenme,hareketlilik ve kimlik kavramları işlenmiştir. Yıllar boyunca kent dışı yaşam kavramıAmerikan Rüyası ile özdeşleşmiş, ancak yirminci yüzyılın sonlarına gelindiğinde kentdışı yaşamın dezavantajları da görülmeye başlanmıştırAmerikan halkı Kent Dışı Yaşam olgusunun yüksek bir bedeli olduğunun bilincinevarmıştır. Bu bedelin içinde sağlık problemleri, şiddet oranının artması, güvenliğinazalması, doğanın tahrip edilmesi, doğal kaynakların israfı, toplumdan uzaklaşma vesoyutlanma sayılabilir. Toplum bu bilinçlenme ışıgında yeni arayışlara girmiş veçözümlerden biri de şehre donüş, Yeni Şehircilik (New Urbanism) olarakdüşünülmüştür.Yeni Şehirciliğin ana özellikleri arasında şehre geri dönüş, kullanım amaçları farklıyapıların bir araya getirilmesi (mixed-use neighborhoods), toplu taşımadan faydalanma,araba kullanımını azaltma, doğayı koruma, doğal kaynakları daha verimli kullanma,sosyal iletişimi arttırma, yapılaşma yoğunluğunu arttırma, farklı gelir gruplarınıbirbirlerine yaklaştırma ve güvenliği arttırma sayılabilir.Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde Yeni Şehircilik kavramının Avrupa ve Türkiye'dekibenzerlerine bakılmıştır. Türkiye'de son yıllarda artan Residanslar ele alınmıştır.Çalismanin sonunda, Kent İçi ve Kent Dışı Yaşam bileşenleri bir tablo içerisindekarşılaştırılmış, yaşam tercihlerinin dünü bugünü incelenmiş ve farklar göz önündebulundurularak bundan sonrası için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The intent of this thesis is to analyze the housing and house environment trends inUnited States as well as in other countries including Turkey in the past several decades.In this study, themes of American Dream; individuality, equality, safety, privacy,freedom, renewal, mobility and identity is studied. It was believed for many decades thatsuburban lifestyle was synonymous with American Dream. In the late 20th Century,disadvantages of suburbia have been realized.Society started to understand that suburbia came with a high price, which includes butnot limited to health problems, pollution, traffic, high housing costs, limited freedom,increasing crime rate and abuse of nature. The lifestyle and housing trends started toshift towards a new, redefined American Dream, New Urbanism.The philosophy behind New Urbanism is that communities should be built aroundmixed-use neighborhoods, with housing, jobs, stores and services within walkingdistance. Themes of New Urbanism; safety, contact, privacy, diversity and density isanalyzed.At the end of the study, New Urbanism in other Cultures and Similar Developments inTurkey suc as the residences in Istanbul are discussed.Finally, as a conclusion, a comparison of Suburbia and New Urbanism, their themes,living environments and housing trends is made in a simple table to summarize thediscussed issues in the study.