Konjenital kalp cerrahisinde risk skorlarına göre kan kullanımı standardizasyonu
Blood use standardization according to risk score on congenital heart surgery
- Tez No: 428833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: konjenital açık kalp cerrahisi, RACHS, kan kullanımı, kardiyopulmoner bypass, Congenital open heart surgery, RACHS-I, blood transfusion, whole blood, packed red blood cells, cardiopulmonary bypass
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ: Konjenital açık kalp cerrahisinde hasta spesifik kan kullanımını tahmin edebilmek ve ameliyat öncesi fazla kan isteminin önüne geçebilmek amacıyla hastalarımızı detaylı gruplara ayırarak kan ürünü hazırlığını ve hazırlanmış olan kan ürünü kullanım miktarını araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: 2012 - 2014 yılları arasında açık kalp cerrahisi uygulanan 18 yaş altı toplam 252 hasta dosyası retrospektif olarak incelendi. Çalışma hastanemiz kan merkezi birimiyle birlikte sürdürüldü ve hastalardan istenen kan ve kan ürünlerinin dökümü alındı. Hastalar yaşlarına, ağırlıklarına, operasyon planlarına, risk skorlarına (RACHS-1) göre gruplandırıldı. Operasyon öncesi kan merkezinden hazırlanması istenilen kan miktarları, operasyon sırasında ve sonrası yoğun bakımda ilk 24 saat süre ile kullanılan kan ve kan ürünü miktarları kaydedildi. BULGULAR: RACHS skoru yükseldikçe hasta ağırlığı azalmasına rağmen, cerrahi prosedürün komplexleşmesinden dolayı kan merkezinden talep edilen ERT süspansiyonu miktarı artmıştır. RACHS-I grubunda (500/18) 27,7 cc/kg, RACHS-II grubunda (750/11,5) 65,2 cc/kg, RACHS-III grubunda (750/11,8) 65,5 cc/kg, RACHS-IV grubunda (1375/4) 343,7 cc/kg, RACHS-V ve üzeri olan grupta ise (1500/2,9) 517,2 cc/kg olduğu görüldü. RACHS-V ve üzeri olan grupta 18,6 kat daha fazla ERT istendiği tespit edildi. RACHS grupları arasında talep edilen TTK miktarında değişiklik olmadığı görüldü. RACHS gruplarının ortalama kg başına istenen TTK miktarı hesaplandığında ise RACHS-I grubunda (485/18) 26,9 cc/kg, RACHS-II grubunda (550,4/11,5) 47,8 cc/kg, RACHS-III grubunda (611,4/11,8) 51,8 cc/kg, RACHS-IV grubunda (600/4) 150 cc/kg iken RACHS-V ve üzerinde ise (1085/2,9) 374,1 cc/kg olduğu görüldü. RACHS V ve üzeri olan grupta 13,8 kat daha fazla TTK istendiği tespit edildi. Hastalara yoğun bakım ve ameliyathanede kullanılan TDP ve trombosit miktarları incelendiğinde RACHS V ve üzeri olan grupta trombosit kullanımının daha fazla olmasına rağmen TDP kullanımı daha az olduğu görüldü. RACHS-1 grubunda 11,1 cc/kg, RACHS-II grubunda 15,6 cc/kg, RACHS-III grubunda 16,9 cc/kg, RACHS-IV grubunda 50 cc/kg, RACHS-V ve üzeri grubunda ise 17,2 cc/kg TDP kullanıldığı görüldü. Araştırma sonucunda, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrası yoğun bakımda ilk 24 saatte kullanılan kan miktarının toplamına bakılarak kullanılan kan miktarının tüm gruplarda yaklaşık 4 kat fazlasının kan merkezinden talep edildiği sonucuna ulaştık. SONUÇ: Konjenital kalp cerrahisinde hasta özelliklerinin, tanılarının, kilolarının, planlanan cerrahi tipinin kan kullanımına çok büyük etkisi vardır. Bu kadar fazla değişkenli bir hasta grubunda kan ürünü hazırlığının planlanmasında güçlüklerin karşımıza çıkması beklenen ve çoğu zaman fazla kan isteğiyle aşılmaya çalışılan bir problemdir. Bu güçlükler sonucunda ya kan ihtiyacı gecikmeli olarak karşılanmakta ya da kullanılan miktardan çok daha fazla istekte bulunulmuş olmaktadır. Bu da hem kan merkezinin iş yükünü arttırmakta hem stoklarını azaltmakta hem de acil kan tedarik şansını azaltmaktadır. Fazla kan isteme sorununun önüne geçebilmek için hastaların özellikleri ve risk skoruna bakılarak hazırlanması gereken maksimum kan miktarı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: For the purpose of avoiding excessive blood product preparation before congenital heart surgery, we have compared the units of blood prepared for surgery with the number of units of blood transfused. The patients were divided into subgroups for detailed analysis. MATERİALS AND METHOD: 252 patients younger than 18 years who underwent surgery in our clinic Ege University Heart and Vascular Surgery were included in the study retrospectively. In collaboration with the hospital's blood bank, the blood product preparation, transfusion, and return were gathered. The patients were divided into subgroups according to their age, weight, planned operation, and their risk score (RACHS-1). The amount of blood and blood product ordered before surgery and the transfused during surgery and within the first 24 hours following surgery were documented. RESUILTS: Despite a decrease in weight with increasing RACHS scores, increasing complexity of the operation resulted in an increased amount of ordered packed RBCs. Average volumes of packed RBCs ordered for surgery were 27.7cc/kg (500/18) for RACHS-I, 65.2cc/kg (750/11.5) for RACHS-II, 65.5cc/kg (750/11.8) for RACHS-III, 343.7cc/kg (1375/4) for RACHS-IV, and 517.2cc/kg (1500/2.9) for RACHS-V and above. No difference was observed between the amount of pre-ordered whole blood between RACHS subgroups. The volume of whole blood ordered for surgery were calculated as 26.9cc/kg (485/18) for the RACHS-I subgroup, 47.8cc/kg (550.4/11.5) for the RACHS-II subgroup, 51.8cc/kg (611.4/11.8) fort he RACHS-III subgroup, 150cc/kg (600/4) for the RACHS-IV subgroup, and 374.1cc/kg (1085/2.9) for the RACHS-V and above subgroup. In the RACHS-V and above subgroup, more whole blood units were ordered by a magnitude of 13.8 times. More platelets and less FFP were transfused for the RACHS-V subgroup. Average volumes of FFPs transfused were 11.1cc/kg for RACHS-I subgroup,15.6cc/kg for RACHS-II subgroup, 16.9cc/kg for the RACHS-III subgroup, 50cc/kg for the RACHS-IV subgroup, and 17.2cc/kg for the RACHS-V and above subgroup. We have found that ordered amount of blood and blood products were approximately 4 times the amount of blood and blood products transfused during surgery and within the first 24 hours following surgery. CONCLUSİON: Blood transfusion is highly dependent on patient characteristics, diagnosis, weight, and planned operation in congnital heart surgery. The complexity of the variables affecting necessary blood transfusion reflects to the clinical practice as an excessive amount of ordered blood products. Such excessive blood and blood order product, in turn, causes a delay in the availability of any demanded blood or having unused blood. As it is, the process causes unnecessary workload on the blood bank, decrease reserves, and hampers blood product availability in an emergent setting. Blood and blood product orders are can be predicted based on patient characteristics and risk scores in order to avoid excessive blood orders.