Performans kavramı ve mevcut betonarme binaların deprem güvenliğinin belirlenmesi
Performance concept and determining the earthquake safety of existing reinforced concrete buildings
- Tez No: 222674
- Danışmanlar: PROF.DR. KADİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme binaların deprem performansları, Statik itme analizi, Dogrusal hesap yöntemleri, Dogrusal olmayan hesap yöntemleri, Earthquake performances of reinforced concrete buildings, Pushover analysis, Linear evaluation methods, Nonlinear evaluation methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalısmada yapısal performans kavramı ile birlikte mevcut betonarme binaların deprem güvenliklerinin performans kavramı kullanılarak saptanması incelenmistir. Yapı elemanlarının elastik ötesi davranıslarını göz önüne alarak yapılan hesapların dogrusal elastik hesap yöntemlerinden daha dogru ve gerçekçi sonuçlar verdigi görülmüstür. Çalısmanın birinci bölümünde, deprem ve çalısmanın içerigi hakkında genel bilgi verilmistir. kinci bölümde, son yılların güncel konusu olan performans kavramı üzerinde durulmustur. Dogrusal olmayan hesaplamalarda izlenmesi gereken yol ana hatlarıyla belirtilmistir. Performans seviyelerinin saptanmasında göz önüne alınan kriterler ile birlikte yapısal ve yapısal olmayan performans seviyeleri detaylı olarak açıklanmıstır. Üçüncü bölümde, bir statik itme analizi yöntemi olan ?Kapasite Spektrumu Yöntemi? detaylı olarak açıklanmıstır. Kapasite, talep ve performans kavramlarının birbirleriyle olan iliskisi ortaya konulmus, talep ve kapasite spektrumlarının elde edilmesi adım adım anlatılmıstır. Dördüncü bölümde, yenilenen deprem yönetmeliginin mevcut betonarme binaların degerlendirilmesi ile ilgili getirdigi yenilikler açıklanmıstır. Deprem hesabında kullanılmasına izin verilen dogrusal elastik ve dogrusal elastik olmayan hesap yöntemleri hakkında bilgi verilmistir. Besinci bölümde, mevcut betonarme bir binanın deprem güvenligi dogrusal ve dogrusal olmayan hesap yöntemleri ile belirlenmistir. Son bölümde, elde edilen sonuçlar degerlendirilerek sonuçlar karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, structural performance concept and earthquake safety of existing structures by using perfomance concept are subject to research. It is observed that evaluations which are made by considering over elastic behaviors of structure members are more reliable than linear evaluation methods. In the first chapter, general information about earthquake and study is given. In the second chapter, structural performance concept which has been widely mentioned in civil engineering is defined. Main features of nonlinear evaluation methods are explained. Criterias which are used to describe performance levels, structural and nonstructural performance levels are summarized. In the third chapter, a nonlinear analysis method ?Capacity Spectrum Method? is examined in detail. Relations between capacity, demand and performance concepts and how to obtain capacity and demand curves are explained step by step. In the fourth chapter, new developments about earthquake safety and strengthening of existing buildings which come with renewed earthquake code is summarized. General information about linear and nonlinear methods which can be used for earthquake evaluations is given. In the fifth chapter, earthquake safety of an existing reinforced concrete building is evaluated by using linear and nonlinear evaluation methods. In the last chapter, the results are discussed.