Sulu ortamda nitroalkan ve nitroarenlerin hidrojenasyonunda homojen katalizör olarak BINAP.PDCl2'ün kullanılması
The use of BINAP.PDCl2 as a homogenous catalyst in the hydrogenation of nitroalkan and nitroarenes in aqueous medium
  1. Tez No: 634971
  2. Yazar: NURSEFA GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojenasyon, Primer amin, Homojen katalizör, Nitroaren, Ultrasonik koşullar, Hydrogenation, Primary amine, Homogeneous catalyst, Nitroaren, Ultrasonic conditions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amino bileşikler; boyalar, polimerler, böcek ilaçları, antioksidanlar, ilaçlar ve zirai kimyasallar gibi değerli organik moleküllerin sentezinde kullanılan hammadde olarak büyük öneme sahiptir. Son zamanlarda, sentetik organik kimyacılar, yapı ve biyolojik aktivite arasındaki ilişkiyi incelemek için doğal olarak oluşan ve doğal olmayan primer aminlerin sentezine odaklanmışlardır. Klasik hidrojenasyon metotları, yüksek basınç ve sıcaklıklarda moleküler hidrojen kullanımı ve özel ekipman gereksinimleri nedeni ile çeşitli dezavantajlara sahiptir. Bu çalışmada geliştirilen yöntem ve hidrojenasyon reaksiyonları için kullanılacak olan homojen katalizör literatüre ilk kez kazandırılacak olup, daha kısa sürede ve yüksek verimlerde ürünlerin elde edilmesi ile endüstriyel öneme sahip bir yöntemin de geliştirilmesi mümkün olmuştur. Bu yüksek verimli ürünlerin katkı maddesi olan primer aminler; sulu ortamda alifatik ve aromatik nitro bileşiklerinin, hidrojen kaynağı olarak sodyum borhidrür (NaBH4) ve homojen katalizör olarak 2,2'-Bis(difenilfosfin)-1,1'-binaftil]palladyum(II) klorür (BINAP.PdCl2) kullanılarak anilin türevlerine dönüştürülmesiyle edilmiştir. Çalışmada, reaksiyonlar ultrasonik şartlarda gerçekleştirildiği için daha düşük ısılarda hatta oda sıcaklığında ve kısa sürede primer amin türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda elde edilen primer aminlerin IR, 1H ve 13C NMR spektrumları ile kanıtlanması sağlanmıştır. Dahası, sentezlenen PdCu@MWCNT nanopartikülleriyle de indirgenme reaksiyonları gerçekleştirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Amino compounds are of great importance as raw materials used in the synthesis of valuable organic molecules such as dyes, polymers, pesticides, antioxidants, drugs and agrochemicals. Amino compounds are an integral part of many important natural products due to their enzyme inhibitors and antibiotic effects. Recently, synthetic organic chemists have focused on the synthesis of naturally occurring and unnatural primary amines to study the relationship between structure and biological activity. Classical hydrogenation methods have various disadvantages due to the use of molecular hydrogen at high pressures and temperatures and special equipment requirements. The method developed in this study and the homogeneous catalyst to be used for hydrogenation reactions will be introduced to the literature for the first time, and it has been possible to develop an industrially important method by obtaining products in a shorter time and at higher yields. Primary amines, which are additives of these highly productive products, aliphatic and aromatic nitro compounds in aqueous medium, sodium borohydride (NaBH4) as hydrogen source and 2,2'-Bis (diphenylphosphine) -1,1'-binaftil] palladium (II) as homogeneous catalyst) was converted to aniline derivatives using chloride (BINAP.PdCl2). In the study, since the reactions were carried out under ultrasonic conditions, the synthesis of primary amine derivatives was carried out at lower temperatures, even at room temperature and in a short time. The primary amines obtained in the studies have been proven with IR, 1H and 13C NMR spectra. Moreover, reduction reactions were performed with the synthesized PdCu@MWCNT nanoparticles and the results were compared.