DTPA bağlı toremıfenenin 99mtc ile işaretlenerek radyofarmasötik potansiyelinin incelenmesi
Toremifene of attached DTPA to label with 99mtc and investigation of its radiopharmaceutical potential
  1. Tez No: 223026
  2. Yazar: AYFER YURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. F. ZÜMRÜT BİBER MÜFTÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Chemistry, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antiestrojen türevi radyofarmasötikler, Toremifene, DTPA, 99mTc-TOR-DTPA, ER+ meme tümörü, Antiestrogen derivative radiopharmaceuticals, Toremifene, DTPA, 99mTc-TOR-DTPA, ER+ breast tumour
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Toremifene [TOR; 4-chloro-1,2-diphenyl-1- (4- (2- (N,N-di-methylamino) ethoxy) phenyl)-1-butene] meme ve rahim kanserlerinin tedavisinde sitrat formda kullanılan bir antiestrojenik ajandır. Bu çalısmada estrojen reseptörlerince zengin (ER+) meme tümörlerini görüntülemede kullanılabilecek yeni bir antiestrojen türevi hidrofilik bir radyoligand tasarlamak ve bu radyoligandın radyofarmasötik potansiyelini saptamak amaçlanmıstır. Bu amaçla sitrat formundaki TOR tabletlerinden ekstraksiyon yöntemiyle saf TOR bilesiği elde edilmistir ve bilesiğe inert atmosfer altında hidrofilik bir grup olan dietilentriamin pentaasetik asit (DTPA) takılıp, yapı hidrofilik hale getirilerek bilesiğin estrojen reseptörlerine (ER) afinitesini arttırmak amaçlanmıstır. Sentez basamaklarına iliskin sonuçlar, ?nce Tabaka Kromatografi (TLC) ve Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) yöntemleri ile değerlendirilmistir. Sentez ürünü (3Z)-4- {4- [2-(dimethylamino) ethoxy] phenyl} -3,4-diphenylbut?3-en-1-yl N,N?bis [2 (2,6 dioxomorpholin-4-yl) ethyl] glycinate (TOR-DTPA) seklinde adlandırılmıstır. Yapı analizi ise Gaz Kromatografi / Kütle Spektrometre (GS ? MS / MS) ile yapılmıstır. TOR-DTPA 99mTc radyonüklidi ile kalay klorür indirgeme yöntemine göre isaretlenmistir. Bağlanma verimi ?nce Tabaka Radyo Kromatografi (TLRC) ve kağıt elektroforezi yöntemleri kullanılarak % 95'in üzerinde belirlenmistir. Biyodağılım çalısmaları disi Albino Wistar sıçanlar üzerinde gerçeklestirilmis gram doku basına enjekte edilen doz değerleri hesaplanarak zamanla değisimi incelenmistir. Tüm deneysel veriler SPSS 13 programı kullanılarak istatistiksel değerlendirme yapılmıstır. 99mTc-TOR-DTPA bilesiğinin meme dokusu üzerinde ER spesifik olduğu ve ER+ meme tümörlerini görüntülemede yeni bir antiestrojen türevi hidrofilik radyoligand olarak kullanılabilirliği sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Toremifene [TOR; 4-chloro-1,2-diphenyl-1-(4-(2-(N,N-di-methylamino) ethoxy) phenyl)-1-butene] is an antiestrogenic agent, the citrate form of which is used in the treatment of breast and uterus cancer. The aim of this study is to design a new antiestrogen derivative hydrophilic radioligand for imaging ER+ breast tumours and to investigate its radiopharmaceutical potential. For this purpose, TOR is extracted from citrate of the tablets and under inert atmosphere a hydrophilic diethylenetriamine pentaacetic acid (DTPA) is conjugated to TOR to increase estrogen receptor (ER) affinity for labelling with 99mTc. Results related to synthesis steps are evaluated with Thin Layer Chromatography (TLC) and High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The synthesis product is called (TOR-DTPA) (3Z)-4-{4-[2- (dimethylamino)ethoxy]phenyl}-3,4-diphenylbut?3-en-1-yl N,N?bis[2-(2,6- dioxomorpholin-4-yl)ethyl]glycinate. Structural analysis is performed with Gas Chromatography / Mass Spectrometry (GS ? MS / MS). TOR-DTPA is labelled with 99mTc using stannous chloride reducing method. The binding efficiency is determined with Thin Layer Radio Chromatography (TLRC) and paper electrophoresis methods (% 95 ? ). The biodistribution studies are performed on female Albino Wistar rats. The injected dose per gram tissue is calculated and time-activity curves are examined. All the experimental data are evaluated using statistical SPSS 13 program. 99mTc-TOR-DTPA showed ER specificity especially in breast tissue and may be used for imaging ER+ breast tumour as a novel antiestrogen derivative hydrophilic radioligand.