The royal pavilion in Brighton
Brighton'daki kraliyet sarayı
- Tez No: 223055
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Egzotik Yeniden Canlandırma, John Nash, Brighton, Kral 4. George Dönemi, Exotic Revival, John Nash, Brighton, King George IV (Regency) Period
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu çalısmanın konusu, Kral 4. George'un Brighton'daki Kraliyet Sarayı'dır. Giris bölümünde, binanın tez konusu olarak seçilmesinin sebepleri, tezin yazılmasında kullanılan yöntemler ve tezi sınırlayan faktörler incelenmistir. Giris bölümünden sonra, 18'inci Yüzyıl'dan 19'uncu Yüzyıl'ın ortasına kadar geçen süre içerisinde ngiliz mimarisinde etkisini gösteren ulusal ve uluslararası akımlar incelenmistir. Bunu takip eden bölümde, Kraliyet Sarayı'nın yapıldıgı yer olan Brighton'un tarihsel gelisimi, toplumsal yapısı ve mimarisine göz atılmıs, sehrin gelisiminde Kral 4. George'un önemi vurgulanmıstır. Sonraki asamada, sarayı yaptıran Kral 4. George'un hayatı, sanata ve mimarlıga olan ilgisi baglamında incelenerek bu alanda yaptıgı katkılara deginilmis ve sarayın olusumunda etkisi oldugu düsünülen kisilik özelliklerinin altı çizilmistir. Bir diger bölümde ise, binanın mimarlık tarihi ele alınarak basit bir çiftlik evi olarak 1786 yılında kiralandıgı dönemden, Kral 4. George'un Kraliyet Sarayı haline gelene kadar geçirdigi yapım asamaları ve bu asamaları gerçeklestiren mimar ve dekoratörlerin, burada görev almalarına kadar geçen süre içerisindeki çalısmalarına göz atılmıstır. Son olarak, sarayın yapıldıgı arsanın vaziyet planı, burada bulunan diger yapıların da tarihçesine göz atılarak incelenmis; sonra sırasıyla sarayın yapısal nitelikleri, cepheleri ve iç mekanları incelenerek görülen çesitli mimari akımların üzerinde durulmustur. Sonuç bölümünde ise, sarayın bugünkü durumuna gelene kadar geçirdigi asamaların bir analizi yapılarak, geçirdigi tarz degisikliklerinin nedenleri irdelenmis ve binanın sekillenmesinde isvereninin, Kral 4.George'un önemi vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this thesis is the Royal Pavilion in Brighton, the palace of King George IV. In the Introduction, the reasons for choosing the building as the subject matter, the method of the thesis and the limits to it are explained. The thesis continues with the analysis of the prevalent architectural styles in England from the 18th until mid- 19th century. This is followed by a brief look at the development of the location of the subject matter. The historical development of Brighton is discussed, with emphasis on the economical and socio-cultural changes to the town in the 18th and early 19th centuries that eventually reflected on the architecture of that region. At the same time, the life of King George IV is analysed in terms of his interest in art and architecture, together with his life style. In the following chapter, the architectural history of the Royal Pavilion is studied in detail, with emphasis on the phases that the building went through, from the period of Henry Holland until John Nash completed his alterations in 1823. This is followed by the main chapter of this thesis, where the building is analysed completely. In this part, various architectural styles evident in the exteriors and interiors of the building are discussed intensively. Finally, the results of this study are evaluated in the Conclusion.