Ikonos uydu görüntüsüyle Haliç'te su kalitesi analizi
Water quality analysis in the Golden Horn (Haliç) with the help of Ikonos imagery
- Tez No: 223056
- Danışmanlar: PROF.DR. CANKUT ÖRMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Çevre Mühendisliği, Geodesy and Photogrammetry, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atmosferik düzeltme, Su kalitesi, Uzaktan algılama, Atmospheric correction, Water quality, Remote sensing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalısmada, radyometrik ve atmosferik olarak düzeltilmis IKONOS uydu görüntüleri ve yersel olarak ölçülmüs askıda katı madde, Chl-a, çözünmüs oksijen konsantrasyonları, seki disk derinligi ve fekal koliform miktarları arasında çoklu lineer regresyon yapılarak, suyun yersel yansıma degerleri ve su kalitesi parametreleri arasında anlamlı bir iliski olup olmadıgı arastırılmıstır. Ruyet ve radyozonde ölçümlerinden yararlanarak ATCOR yazılımı ile görüntüler atmosferik olarak düzeltilmistir. Çalısmada, 3 ayrı tarihli IKONOS uydu görüntüsü degerlendirilmistir. Bunlar sırasıyla; 28/11/2001, 25/10/2004 ve 22/03/2005 tarihleridir. 2004 yılı görüntüsü için ATCOR yazılımı ile yapılan atmosferik düzeltmede, su yüzeyleri üzerindeki pus kısmen giderilebilmistir. Kısmen giderilebilen pus ta, piksellerin radyometrik dogrulugunu bozmaktadır. 2004 yılı görüntüsündeki bu alanlar, regresyon hesabına sokulmamıstır. Çoklu lineer regresyon çözümlerinde, yüzeydeki su kalitesi parametre degerleri kullanılmıstır. Bu degerler, görüntülerden elde edilen yersel yansıma degerleri ile regresyon analizine tutulmustur. Bu islem, merkez pikseller, 3*3 ve 5*5'lik pencere ortalamaları için ayrı ayrı yapılmıstır. Uygulama sonucunda anlamlı korelasyonlar bulunmustur. En yüksek korelasyon katsayısı degeri, çözünmüs oksijen parametresi için 0.98 olarak belirlenmistir. En düsük korelasyonlu parametre olan fekal koliform için, korelasyon katsayısı 0.73 olarak hesaplanmıstır. Sonuçta, IKONOS uydu görüntülerinin dar ve/veya küçük su yüzeylerinde su kalitesi analizlerinde kullanılmaya elverisli oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the radiometrically and atmospherically corrected IKONOS imagery, which contains the ground reflectance values, and total suspended matter, Chl-a, dissolved oxygen, secchi disc depth and fecal coliform in-situ measurements were examined via multi linear regression to see if there is a significant relationship. The visibility and radiosonde measurements were used as input to the ATCOR software for the accomplishment of the atmospheric correction of the imagery. 3 different dated IKONOS images were used for the application. The dates of the images are 28/11/2001, 25/10/2004 and 22/03/2005. It was seen that the haze above the water surfaces was removed partially for the 2004 year image and that this partially removed haze was spoiling the radiometric accuracy of the pixels. These areas, which exist in the 2004 year image, were not included in the regression solutions. Surface in-situ water quality measurements and ground reflectance values were used as input for the multi linear regression solutions. The regression solutions were done for the center pixels, 3*3 and 5*5 averaged windows seperately. High correlation coefficients were found for this application. The highest correlation coefficient was found for the dissolved oxygen parameter as 0.98. The lowest coefficient was found for the fecal coliform parameter as 0.73. As a conclusion, it was seen that IKONOS imagery is suitable for the water quality analysis of small and/or narrow water surfaces.