Mechanical properties of boron carbide particle reinforced aluminum matrix composites
Alüminyum matrisli bor karbür takviyeli kompozitlerin mekanik davranışlarının incelenmesi
- Tez No: 223060
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÇİMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Matris Kompozit, Basınçlı infiltrasyon tekniği, Alüminyum matrisli kompozit, Metal matrix composites, Pressure infiltration technique, Aluminum matrix compsites
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Metal Matrisli Kompozitlerin üretim ve kullanımları son 20 yılda teknolojik gelişmelerle birlikte artış göstermiştir. Özellikle otomotiv endüstrisinde, uzay ve hava araçlarında, gaz türbin motorlarında seramik partikül takviyeli Metal Matrisli Kompozitler kullanılmaya başlanmıştır. Seramik partikül takviyeli aluminyum matrisli kompozitler; yüksek mukavemet, yüksek spesifik modül, düşük termal genleşme katsayısı, iyi aşınma direnci, düşük yoğunluk ve iyi termal iletkenlik gibi çekici özelliklere sahiptir. Basınçlı infiltrasyon yöntemi, alüminyum metal matriksli kompozitlerin en önemli üretim metodlarından biridir. Bu yöntemde preform adı verilen ön şekil verilmiş partiküllerin, viskerlerin veya fiberlerin arasında kalan boşlukların içine sıvı metal enjekte edilmektedir. Bu çalışmada, basınçlı infiltrasyon metodu ile yüksek hacim fraksiyonlu B4C ve ağırlıkça farklı miktarlarda Magnezyum ihtiva eden Alüminyum esaslı metal matris kompozitler üretilecek ve mekanik davranışları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The production and potential applications of metal matrix composites have gradually increased with technologic developments in 20 years. Especially, aluminium metal matrix composites reinforced with ceramic particles have started to be used for industrial, military and space related applications. Ceramic particulate reinforced aluminium metal matrix composites have attractive properties including high strength, high specific modulus, and low coefficient of thermal expansion, good wear resistance, low density and good thermal conductivity. Pressure infiltration technique is one of the most important processes for the production of aluminium-matrix composites in which molten metal is injected into the interstices left between particles, whiskers or fibres preform. In this study, high volume fractions of B4C particulate reinforced Aluminium base matrix composites including different amounts of Mg (% wt) will be produced and their mechanical behaviour will be investigated.