Türkiye rüzgar enerjisi potansiyelinin belirlenmesi
Determination of wind energy potential of Turkey
  1. Tez No: 223067
  2. Yazar: FATİH SÜZEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURDİL ESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Weibull, Rüzgar enerjisi, Rüzgar hızı olasılık dagılımı, Weibull, Wind power, Wind speed probability distribution
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türkiye'nin sahip oldugu yüksek rüzgar enerjisi kaynagının en iyi sekilde degerlendirilmesi için ön çalısmalar ile potansiyeli yüksek bölgeler belirlenmelidir. Bu çalısma kapsamında meteorolojik amaçlarla toplanmıs rüzgar ölçümlerinin istatiksel olarak degerlendirilmesi ve potansiyeli yüksek noktaların tespiti için FORTRAN programlama dilinde bir yazılım gelistirilmistir. Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin arastırılmasında ülke çapında 224 meteoroloji istasyonundan 2005 yılı boyunca ölçülen saatlik rüzgar hızı verileri kullanılmıstır. 10 m yükselikte ölçülmüs olan veriler rüzgar türbinlerinin 50 m kule yüksekligine sahip olacagı varsayılarak güç kanunu profili ile bu yükseklige uyarlanmıstır. Her istasyonun bulundugu konum için, Türkiye ortalama sıcaklık normali ve meteroroloji istasyonunun deniz seviyesinden yükseklikleri kullanılarak hava yogunlukları hesaplanmıstır. Rüzgar verilerinin degerlendirilmesinde istatistiksel yaklasım olarak Weibull dagılımı kullanılmıstır. Weibull dagılımını belirleyen sekil ve ölçek faktörlerinin hesaplanması için tüm veri kullanılarak maksimum olasılık yöntemi, standart sapma yöntemi, grafik yöntem ve enerji egilim faktörü yöntemi uygulanmıstır. Farklı yöntemlerin verdigi sonuçlar elde edilen dagılımın gerçek veriyi temsil etme yetenegine göre karsılastırılmıs ve mevcut veri ile en iyi netice veren maksimum olasılık yöntemi hesaplamalarda kullanılmak üzere seçilmistir. Rüzgar verisi toplanan her istasyon için yıllık bazda maksimum olasılık yöntemi kullanılarak Weibull sekil ve ölçü faktörlerine baglı olan standart sapma, ortalama hız, en olası hız, enerji yogunluguna en büyük katkıyı saglayan hız, güç akısı ve enerji akısı hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
To utilize the great wind energy resources available in Turkey, preliminary research is needed in order to determine the areas with high potential. To perform statistical analysis of the data collected for meteorological purposes and reveal the locations of high potential areas, a software has been developed in FORTRAN programming language. At the research on Turkey?s wind energy potential, hourly wind speed data of the year 2005, which has been collected in 224 meteorological stations throughout the country, has been used. Assuming the wind turbine height as 50 m, the data measured at 10 m height has been oriented to 50 m using the power law profile. Using the Turkey average temperature values and the elevations of the meteorological stations, air densities have been calculated for every station location. For the assessment of wind speed data, Weibull distribution has been chosen as the statistical approach. In order to calculate the shape and the scale factors determining Weibull distribution; maximum likelihood method, standard deviation method, graphical method and the energy pattern factor method have been utilized for all the data available. These methods have been compared by means of their abilities to represent the real data. The maximum likelihood method giving the best results has been chosen to be used in the calculations. For every wind speed measurement station; standard deviation, average speed, most probable speed, the speed with the maximum contribution to the energy density, power density and energy density values, all depending on shape and scale factors, have been calculated on a yearly basis.