Genetik algoritma ve bir uygulama
Genetic algorithms and an application
  1. Tez No: 223299
  2. Yazar: AYÇA ALTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YUSUF İLKER TOPÇU, Y.DOÇ.DR. GÜLGÜN KAYAKUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, Atama Problemi, Genetic Algorithms, Assignment Problem
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölümü son sınıf ögrencileri, bitirme çalısmalarına hazırlık olması ve önbilgi toplanması amacıyla 7. dönemlerinde Endüstri Mühendisligi Projesi adlı 1 kredilik dersi almaktadırlar. 8. dönemde ise 1 kredilik Bitirme Çalısması dersinde, Endüstri Mühendisligi Projesi dersinde teorik bilgilerini isledikleri konuları uygulamaya dökmektedirler. Ne var ki, sanayide uygulama alanı bulmak ögrenciler için büyük bir sorun olusturmaktadır. Bu nedenle, 2006-2007 dönemi ögrencileri ile birlikte yeni bir uygulama baslatılmıstır. stanbul Sanayi Odası'na baglı bazı sirketler ile anlasılmıs ve ögrenciler bu sirketlere atanarak uygulamalarını gerçeklestirme sansı bulmuslardır. Ancak, sirketler bu ögrencilerin belirli çalısma konularında çalısmalarını istemektedir. Her sirketin istedigi çalısma konusu digerlerinden farklıdır. iste bu noktada, hangi ögrencinin hangi sirkete atanacagı sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu çalısmanın amacı, ögrenciler ve sirketlerin arasındaki en uygun eslesmeleri listelemektir. Bunun içinse Genetik Algoritma (GA) kullanılacaktır. GA ile çesitli amaç fonksiyonlarının karsılastırılması yapılacak, hangi amaç fonksiyonunun daha verimli isledigi belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Junior grades students at stanbul Technical University Industrial Engineering department have a compulsory ?Industrial Engineering Project? course which is 1 credit and a preparation step for their Graduation Thesises in their 7th terms. Finally, on the 8th term, they have their ?Graduation Thesis? courses which is also 1 credit. In this ?Graduation Thesis? course, a junior student is expected to apply his subject on which he previously studied information in the ?Industrial Engineering Project? course. However, for students it is difficult to find a company to apply their studies in. For this reason, a new application has been started beginning from 2006-2007 junior students. Aggreements have been made with Istanbul Chamber of Industry, that enables students to apply their subjects to companies that are members of Istanbul Chamber of Industry. On the other hand, companies demand students according to their subjects. Each company determines and selects different lists and selections of subjects. As a result, the problem of assigning a student to a company has risen. The aim of this study is to make lists of most appropirate matchings between students and companies. For this, a Genetic Algorithm (GA) has been applied. Using GA, different fitness functions and their effectivenesses will be compared.