Lalapaşa (Edirne) bentonitlerinin malzeme özelliklerinin ve rutubet kontrolünde kullanılabilirliğinin araştırılması
The investigation of material properties of lalapasa (Edirne) bentonites and usebility as desiccant clay
  1. Tez No: 223339
  2. Yazar: FİGEN ORHUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bentonit, Modifiye bentonit, Rutubet kontrolü, Bentonite, Modified bentonite, Humidity control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalısmada, Lalapasa(Edirne) Bentonitlerinin malzeme özellikleri incelenmis ve rutubet kontrolünde kullanılabilirlikleri arastırılmıstır. Bentonitin kullanım alanları ve Pazar potansiyellerine yönelik bilgi verilmistir. Bentonit olusumları gözlenen Lalapasa ve dolayının jeolojisine deginilmistir. Çalısma alanının 1/25 000 ölçekli jeoloji haritası (E17-a3-a4) hazırlanmıstır. Bu bölgede bulunan iki farklı ocaktan alınan bentonit numunlerinin fiziksel özellikleri TS-5360'a uygun olarak analiz edilmistir. Minerolojik özellikleri ise X-Isınları Kırınımı ve Diferansiyel Termik Analiz metodlarıyla saptanmıstır. Analizler sonucu bentonitlerin farklı sektörlerde kulanılabilirlikleri tartısılmıstır. Bentonitlerin nem çekme kapasitelerinin saf halleriyle yetersiz oldugu tespit edildikten sonra bentonitler MgO ve CaCl2 ilavesi ile modifiye edilmis ve uygun standartlara yükseltilebilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the usage possibilities of bentonites that observed in slambeyli Formation cropped out at Lalapasa (Edirne) and the surrounding areas have been investigated as humidity controlling material. The 1/25000 scaled geological map of the study area has been prepared by the benefit from E17-a3, a4. The physical property analysis of the samples has been made convenient to the TS-5360 standarts. For determining the usage possibilities of bentonites of the study area as humidity controlling material, X-Ray Diffraction and Differential Thermal Analysis have been applied to the samples taken from two different locations from the study area for understanding the mineralogical properties. Humidity removal abilities of Lalapasa bentonites had determined by the laboratory experiments. According to the data, Lalapasa bentonites can be used for humidity controlling after being modified by addition of MgO and CaCl2.