Müşteri odaklı 6 sigma ve imalat sektöründe bir uygulama
Consumer driven 6 sigma and an application in manufacturing
- Tez No: 223378
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TUFAN VEHBİ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Müsteri Odaklı Altı Sigma, Altı Sigma, Consumer Driven Six Sigma, Six Sigma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalısmanın amacı son yıllarda süreç ve ürün kalitesinde iyilestirmelerin saglanması için yaygın olarak kullanılan Müsteri Odaklı Altı Sigma yaklasımını tanıtmaktır. Müsteri Odaklı Altı Sigma yaklasımı temelde Altı Sigma felsefesi ve araçlarını kullanan ancak uygulamanın merkezinde her zaman müsteriyi bulundurmayı amaçlayan ve bu noktayı daha çok vurgulayan bir yaklasımdır. Bu nedenle çalısmanın genelinde Altı Sigma yaklasımı hakkında da bilgi verilmektedir. Altı Sigma dünyanın önde gelen firmaları tarafından kritik bir yönetim programı olarak görülmekte ve uygulanmaktadır. Çalısmanın birinci bölümünde sigma kavramı, degiskenlik, kusurlu oranı iliskisi konularına deginilmektedir. kinci bölümde Altı Sigma'nın tanımı yapılmakta, dünyanın önde gelen Altı Sigma uygulayıcısı firmaların basarı öyküleri ve kazançları aktarılmaktadır. Yine bu bölümde Müsteri Odaklı Altı Sigma'nın tanımına ve temel noktalarına yer verilirken, Altı Sigma Organizayon yapısı hakkında da bilgi verilmektedir. Ayrıca proje seçim süreci de bu bölümde açkılanmaktadır. Üçüncü bölümde Altı Sigma'nın iki temel yöntemi olan TÖADD (Tanımlama, Ölçme, Analiz, Dizayn, Dogrulama) ve TÖAK (Tanımlama, Ölçme, Analiz, yilestirme, Kontrol) metodolojileri açıklanmakta ve her iki metodolojinin benzer ve farklı yönleri ortaya koyulmaktadır. Dördüncü bölümde Altı Sigma proje asamalarında kullanılan araçlar açıklanmaya çalısılmıstır. Besinci bölümde Müsteri Odaklı Altı Sigma yaklasımını belirlemis, imalat sektöründe yer alan bir firmada, TÖAK metodolojisiyle gerçeklestirilen bir Altı Sigma yilestirme Projesine yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to introduce Consumer Driven Six Sigma approach which has been implemented to gain improvements in process and product quality in the recent years. Consumer Driven Six Sigma approach, which is based on Six Sigma approach and uses Six Sigma tools, emphasizes the importance of focusing on the customer at every implementation step. That?s why Six Sigma approach and Six Sigma tools are explained in this study. Six Sigma is recognized as a critical management program and used by lots of well-known companies. In the first chapter sigma level, variation and defect rate relations are explained. Second chapter includes the definition of Six Sigma, some Six Sigma success stories of world?s biggest companies and organizational structure of Six Sigma organizations. Also in this chapter Consumer Driven Six Sigma as a term and the key elements of this approach are explained. In the third chapter two main Six Sigma methodologies, DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) and DMADV (Define, Measure, Analyze, Design, Verify) are explained and the similarities and differences of these two methodologies are given. Fourth chapter includes the tools used in Six Sigma projects. A Six Sigma improvement project has been implemented in a Consumer Driven Six Sigma user manufacturing company and explained in the fifth chapter.