Lojistik yönetiminde analitik şebeke yöntemi ve bir uygulama
Analytic network process in logistics management and an application
- Tez No: 223428
- Danışmanlar: PROF.DR. DEMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik yönetimi, Analitik Sebeke Yöntemi, Logistics Management, Analytic Network Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalısmada, bir firmanın lojistik yönetiminin nasıl olması gerektigi Analitik Sebeke Yöntemi kullanılarak saptanmıstır. Uygulama yapılan firma, Türkiye'de elektrikli küçük ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren bir firmadır. Çalısmada incelenen lojistik yönetimi seçenekleri; üçüncü parti lojistik sirketi ile yönetmek, sirket bünyesinde yönetmek ve ortaklık kurarak yönetmektir. Lojistik yönetiminin seçimi yapılırken çok ölçütlü karar verme mekanizması olan ve firmalara stratejik konularda çözümler öneren Analitik Sebeke Yöntemi (ASY) incelenmistir. Analitik Sebeke Yöntemi, nicel verilerin yanı sıra nitel verileri de inceleyerek karar verebilmeyi saglayan ve kriterler arası iç etkilesimi göz önünde bulunduran bir karar verme yöntemidir. Firma çalısanları ve sektör yöneticilerine yapılan anket ile elde edilen ikili karsılastırmalar ve modelin çözümlenmesi sonucu; firma için en uygun lojistik yönetimi seçeneginin, üçüncü parti lojistik sirketi ile yürütmesi oldugu ortaya çıkmıstır. Bu çalısma ile birlikte, lojistik yönetimi seçenekleri ve göz önüne alınması gereken kriterler belirlenmis ve ASY'nin karar verme süreçlerinde gerçekçi bir yaklasım sagladıgı gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the best alternative for logistics management was determined for a firm by using Analytic Network Process (ANP). This firm is active in the sector of small electric household appliances in Turkey. The alternatives for logistics management mentioned in the study are logistics management with a third party logistics firm, logistics management by itself and logistics management with a partner. While selecting the logistics management, Analytic Network Process, a multi-criteria decision making tool, which suggests solution in strategic decisions was examined. ANP investigates quantitative as well as qualitative data and considers interdependencies between criteria. To solve the ANP model, a survey was conducted with the personnel of the firm and managers in logistics sector. Pair-wise comparisons were obtained from the survey. According to the solution of the ANP model, logistics management with a third part logistics firm was found as the best alternative. In the study, the criteria for the selection of the logistics management and the alternatives for logistics management were described, and it was also indicated that ANP provides an accurate approach in decision making.