Bilgisayar destekli fikstür tasarımı ve analizi
Computer aided fixture design and analysis
  1. Tez No: 223464
  2. Yazar: MURAT KOCA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL GERDEMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fikstür, Modüler, Lazer, Fixture, Modular, Laser
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu yüksek lisans tez çalısmasında imalat hızlarının ve esnekliginin artmasıyla birgereklilik haline gelen bilgisayar destekli fikstür tasarımının ve imalatınınhızlandırılması için yöntemler arastırılmıstır. Her ne kadar modüler fikstür sistemleribu süreci hızlandırmıssa da her alanda kullanılamamaktadırlar. Yaygın olarakkullanıldıkları isleme tezgahlarında ise hız ve imalat çesitliligi mevcut sistemin daha daiyilestirilmesini gerektirmektedir. Otomotiv sektöründe oldukça büyük öneme sahipkaynak ve ölçme fikstürlerinin tasarım ve imalatında BDT' dan faydalanarak standartelemanları içeren bir kütüphane olusturulması büyük önem tasımaktadır.Fikstür kavramının genel olarak açıklandıgı birinci bölümden sonra ,ikinci bölümdeBDT yardımıyla klasik tip fikstür tasarımı asamaları ve daha sonra yapılması gereklikontroller açıklanmıstır. Üçüncü bölümde ise modüler fikstür sistemleri açıklanmıs veisleme tezgahlarındaki uygulamaları, yerlestirilmeleri üzerinde durulmustur.Son olarak dördüncü bölümde ise Tofas'ta uygulama denemeleri ve patent süreci devameden, özellikle ölçme fikstürlerinde moduler sistemler kadar pratik ve aynı zamandaklasik fikstür ihtiyaçlarına cevap veren ? Sac geçme fistür sistemi? açıklanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis named as `Computer Aided Fixture Design and Analysis? , methods aresearched to improve computer aided fixture design and manufacturing process, whichbecame necessary because of the developing manufacturing techniques. Thoughmodular fixture systems improved this process, they are not able to be used in all cases.Variety, velocity and the flexibility of the machining tools where modular systems aregenerally used indicate that modular fixing system should also be improved. Besides it?simportant to create a library of standarts for classical type welding and measuringfixtures.After the first section which explains the definition and types of fixtures, design processof a classical fixture with CAD techniques is explained in second section. In the thirdsection modular fixture systems, and their implementations on tooling machines areexplained.In the last section the new developed ?Laser cut sheet metal structured fixture? methodwhich is still being examined in Tofas for feasibility is going to be explained.