Yazılım geliştirme sürecinin iyileştirilmesi ve Türkiye uygulamaları
Software process improvement and implementations in Turkey
  1. Tez No: 223486
  2. Yazar: ZUHAL GÜL
  3. Danışmanlar: DR. HALEFŞAN SÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım geliştirme süreci, Yazılım süreç iyileştirme, Yazılım projeyönetimi, Software development process, Software process improvement, Softwareproject management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yazılım projelerinin başarısı için birçok teknik ve araç geliştirilmiş, ancak başarısızlığınen temel nedenlerinden birinin, yazılım proje yönetim süreçlerinin içinde yattığınınfarkına varılmaya başlanmıştır. Görülmektedir ki, yazılım geliştirme işlemlerinidestekleyen süreçlerin yokluğunda, projelerin başarıya ulaşma ihtimali çok düşüktür.Bu çalışmada, yazılım geliştirme süreci temel yönleriyle incelenmeye çalışılmıştır. Bubağlamda, yazılım geliştirme metotları, modelleri, teknik ve araçları, yazılım geliştirmesürecindeki temel aktiviteler, proje yönetim süreçleri (proje yönetim fonksiyonları,insan yönetimi, risk yönetimi, konfigürasyon yönetimi, kalite yönetimi ve ölçümyönetimi), yazılım geliştirme sürecinin iyileştirilmesi ve modelleri, proje başarısızlıksebepleri, başarı faktörleri ele alınmıştır. Son aşamada ise Türkiye'de yazılım geliştirenşirketlere yazılım geliştirme süreçlerini ve süreç iyileştirme aktivitelerini anlamayailişkin bir anket sunulmuş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiş, aynı zamanda eksikbulunan, iyileştirilmesi gereken noktalar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
For success of software projects, many techniques, tools have been developed, but now ithas been noticed that the main reason of this failure lies in a process of projectmanagement. Without processes that support software development, the degree ofprobability of succeeding in these projects is too low.In this study, software development process was observed with main aspects. On thisway, software development methods, models, techniques and tools, main activities insoftware development process, project management process (functions of projectmanagement, people management, risk management, configuration management,quality management and measurement management), software process improvementand models, reasons of failure of projects and success factors were observed. At last togain insight to understand software development processes and software processimprovement activities, a questionnaire was sent to a number of organizations in Turkeyand findings were evaluated. At this time also, rooms for improvement were found.