Entelektüel sermaye ölçüm ve raporlama yöntemleri: Güncel kurumsal karne modelleri arasında bir karşılaştırma
Intellectual capital measurement and reporting methods: A comparison between recent scorecard models
  1. Tez No: 223496
  2. Yazar: HASAN TOLGA ESENKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT DİNÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel sermaye, Maddi olmayan varlıklar, Entelektüel sermaye ölçümü, Entelektüel sermaye raporlaması, Kurumsal karne, Intellectual capital, Intangible assets, Intellectual capital measurement, Intellectual capital reporting, Scorecard
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalısmada entelektüel sermayenin ölçümü ve raporlaması yönelik güncel kurumsal karne modelleri yöntem ve kapsam, kavramsal çerçeve ve terminoloji, entelektüel sermaye ve gösterge sınıflandırması ve ölçüm performansı ölçütleri açısından karsılastırılmıstır. Modellerin temel olarak benzer süreçleri tanımladıkları ve ortak bir yapısal çerçeve üzerine oturtulabildikleri görülmüstür. Modellerin ölçüm teorisinin bütünsellik sartını saglayamadıkları saptanmıs olup seçiklik, bagımsızlık, kabul edilirlik ve orantılandırılabilirlik sartlarının saglanmasının ise uygulamaya baglı olarak mümkün olabilecegi tespit edilmistir. Genel olarak, kolay uygulanabilir, kavramsal altyapı ve uygulamaya yönelik güçlü destek saglayan, bilgi haritası ve bagımlılık agı gibi yardımcı araçlara sahip ve organizasyonun tüm entelektüel sermayesini kapsayabilecek pekistirilmis bir ölçüm ve raporlama yönteminin gelistirilmesi zorunlulugu saptanmıstır. Bu alanda evrensel standartlara ulasılması için kavramsal fikir birligi ve çok daha fazla uygulama verisine ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut sartlarda uygulayıcılara incelenen modeller arasında en iyi kavramsal ve uygulama destegi karısımını sunan Danimarka Modeli'nin önerilmesi uygun görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, differences and similarities between the recent scorecard models are compared in terms of methodology and scope, conceptual framework and terminology, intellectual capital and indicator classification and measurement performance. It is found that the models basically identify identical processes and they can be based on a common structural framework. While it is found that none of the models can satisfy the completeness condition of the measurement theory; satisfaction of the distinctness, independence, agreeability and commensurability conditions of the measurement theory is possible depending on the implementation. It is concluded that the development of a consolidated easily applicable intellectual capital measurement and reporting method which will strongly support the conceptual framework and implementation, have the aiding tools like knowledge maps and the interdependency network and be able to cover the whole intellectual capital of the organization is necessary. In order to reach to universal standards in this area, there is a need for a conceptual consensus and much more practical experience. For the practitioners, the Danish Guideline is recommended which offers the optimum conceptual and practical support combination under current circumstances.