Kerr-Schild space-times
Kerr-Schild uzay-zamanları
- Tez No: 223634
- Danışmanlar: PROF.DR. A. NİHAT BERKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kerr-Schild Metrigi, Kompleks Öteleme, Kerr-Schild Metric, Complex Transformation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalısmada, hesaplar koordinat seçiminden bagımsız oldugu için daha etkin ve kolay bir yöntem olan diferansiyel formlar kullanılarak Einstein denklemlerinin çözülmesi yapılmıstır. Uzay-zamanın kompleks null-tetrat formalizmi ile ifade edilmesi de Einstein denklemlerinin çözümünde etkin bir yöntemdir. Kompleks öteleme yöntemi ile durgun karadelik çözümlerinden dönen karadelik çözümleri elde etmek mümkündür. En genel olarak eger metrik Kerr-Schild metrik formunda yazılabiliyorsa, genel relativitede bu kompleks öteleme yöntemi kullanılabilir. Kerr-Schild türü metriklerde metrik düz Minkovski metrigi ve karadeligin kütlesinin çarpan olarak bulundugu iki kısımdan olusur. Bu yöntemle ilk olarak bilinen bir çözüm olan Kerr metrigi elde edilmistir ayrıca daha önce bilinmeyen Kerr-Newman (dönen yüklü karadelik) çözümü ilk kez bu yöntem kullanılarak elde edilmistir. Bu çalısmada karadelik çözümleri için diferansiyel formlar kullanılarak kompleks null-tetrat formalizmi ile Schwarschild metriginin null 1? formları üzerine kompleks koordinat öteleme yöntemi denenmistir. Ayrıca bu yöntem metrigin tersine de uygulanılarak 4-boyutta ve N+1 boyutta tek dönme parametresine sahip Kerr metrigi verilmistir.
Özet (Çeviri)
Using differential forms for finding solutions to Einstein equations is a powerful tool since the calculations by the basis vectors are not related to any coordinate system. Also decomposition of the space-time by complex null-tetrad formalism is a powerful tool. By the use of complex transformation, rotating black hole solutions can be obtained from static black hole solutions. More generally if a metric can be written in Kerr-Schild space-time form, which allows one to separate metric into two parts, as one part is flat and the other is having a mass times a null vector field structure, it is allowed in general relativity that a complex transformation can be performed on this type of metrics. Besides known ones, this method leads some new solutions for Einstein equations. In this study differential forms are used for black hole solutions and after introducing complex null-tetrad formalism, complex coordinate transformation is applied first onto the null tetrad one forms and then onto the contravariant metric for obtaining Kerr metric from Schwarschild metric first in 4 dimensions and then in N+1 dimensions with a single rotation parameter.