Kişiselleştirme ve yere bağlılık kavramlarının yurt mekanında irdelenmesi: İTÜ Ayşe-Zeynep Birkan Yurtları örneği
The discussion of personalization and place attachment concepts on the student dormitory: ITU Ayse-Zeynep Birkan Student Dormitory case
  1. Tez No: 223809
  2. Yazar: GÜLŞAH KALYONCU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHSEN ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-çevre iliskisi, yere baglılık, kisisellestirme, cinsiyet, ögrenciyurdu, Man-Environment Relations, place attachment, personalization, gender, student dormitory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalısmada, geçici süre deneyimlenen ögrenci yurdu mekanlarında yere baglılık vekisisellestirme süreçlerinin isleyisi ve iliskileri incelenmistir. Tez alan çalısmasına temelolusturacak iki ana teorik bölümden olusmaktadır. Bu bölümlerde insanın çevresi ileiletisimi ve yer ile arasındaki bagın olusumu incelenmistir. Veri toplamak için anket,bilissel harita, fotograf, gözlem, röportaj tekniklerinden faydalanılmıstır. Yapılançalısma, yurt kullanıcılarının yurda kısa sürede baglanarak kisisellestirdiklerini ortayakoymustur. Kız ögrencilerin erkek ögrencilere göre yere daha fazla baglı oldukları veyurt mekanını daha çok kisisellestirdikleri görülmüstür. Kullanıcılar en yogun olarakkendi odalarını kisisellestirmektedirler. Özel alanlardan kamusal alanlara dogruilerledikçe kisisellestirmenin yogunlugu kademeli olarak azalmaktadır. Kız ögrencilerodalarını daha çok duygusal objeler ile erkek ögrenciler ise fonksiyonel objeler ilekisisellestirmektedirler.
Özet (Çeviri)
n the present study, how does the personalization and place atatchment process workand the relation between these were discussed on the student dormitory. Thesis consistsof two theoretical parts that constructs a base for the case study. In these parts manenvironmentrelations and sense of place consepts were discussed. To collect data survey,spatial map, fotograph, observation and in-depth interview research techniques wereused. The study exposed that, users personalize and attach to the dormitory very quickly.Girls personalize and attach to the dormitory more than boys do. The most personalizedspace in the dormitory was the bedroom. The degree of the personaliztion decreases stepby step from personal to public spaces. Girls personalize their rooms with emationalobjects but boys prefer to use functional objects to personalize their spaces.