Ayvalık merkezi kentsel sit alanında tarihi çevre korumaya yönelik bir araştırma ve sıhhileştirme önerisi
A study of rehabilitation proposal for the historical site of Ayvalık city center
- Tez No: 223811
- Danışmanlar: PROF.DR. NUR AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ayvalık tarihi kent merkezi, Kentsel sit koruma, Sıhhilestirme Önerisi, Historical city center of Ayvalık, Urban site preservation, Rehabilitation Proposal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu çalısmada, Ayvalık tarihi kent merkezindeki yerlesim dokusu içinde yer alan yapıların tarihi süreç içersindeki konum ve gelisimleri ile, yapılardaki fiziksel yansımaları incelenerek, geleneksel konut mimarisinin sürekliligini amaçlayan ayrıntılı bir belgeleme çalısması yapılmıstır. Böylelikle her geçen gün fiziksel sartların olumsuz etkisi sonucu yok olma tehlikesi ile karsı karsıya kalan geleneksel kent dokusunun korunması gerçegi ve birtakım önlemlerin alınması gerektigi sonucu ortaya çıkarılmıstır. Kentsel sit korunmaya yönelik bu çalısmada, Ayvalık geleneksel yerlesmesi bir bütün olarak ele alınmıs, plan ve cephe rölöveleri ile çevresel ölçekteki analiz çalısmalarının sonucu olarak kentteki mekansal ve yapısal bilginin okunur hale getirilmesi amaçlanmıstır. Bu amaç dogrultusunda, getirilen sıhhilestirme önerileri sadece kente yapıcı bir çözümleme modeli sunmakla kalmamakta, bu konudaki benzer çözümlemelere de örnek teskil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a detailed documentary, related with the traditional architecture which is presented at the historical city centre of Ayvalık and their situation and improvements in the historical progress and reflection to the buildings in physical dimensions. By this way, it is explained that the historic site is under danger of destruction due to negative physical conditions and immediate action for preservation has to be taken. In this study, which is aimed to urban site preservation, Ayvalık?s traditional settlement is considered as a whole. As a result of the environmental scale analysis study and survey of façade and plans, structural and functional data of the buildings in the historic site are obtained and documented. Prepared rehabilitation proposal is not only a solution model for the city, but is also a sample for similar solutions.