KKTC Yeşilköy havzasının hidrojeolojik modellemesi
Hydrogeological modelling of Yeşilköy basin in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC)
  1. Tez No: 223812
  2. Yazar: RİFAT KULAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HULİSİ TOLGA YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeoloji, Modelleme, Karpaz, KKTC, Hydrogeology, Modelling, Karpas, TRNC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalısma KKTC'nin kuzeydoğusunda Karpaz Yarımadası'nda içme suyu'nun temin edildiği Yesilköy akiferinin mevcut durumunu ve eğer önlem alınmaz ise ileride ne halde olacağını gösteren 3 Boyut (3B) modelinin hazırlanması için yapılmıstır. Akifer alanı yaklasık 16 km2'dir. Bölgede görülen iklim tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazları uzun ve kurak, kısları kısa ve yağmurludur. Yıllık ortalama sıcaklık 19,3ºC'dir. Yaz ortası sıcaklık 26,5ºC üzerinde seyretmektedir. En soğuk aylarda ise 11,7°C'dır. Kısın hava oldukça yumusaktır ve yıllık ortalama 483,2 mm. yağmur düsmektedir. ?nceleme alanının temelini Oligosen-Miyosen yaslı Değirmenlik Grubu'na ait geçirimsiz flis karakterindeki marn'lar olusturur. Bunun üzerine transgresif-regresif döngüler sonucu Pliyosen-Geç Kuvaterner yaslı Mesarya Grubu ve Geç Kuvaterner dolgu sekileri'ne ait kumtası, kalkaranit ve ikincil kireçtasları açılı bir uyumsuzlukla gelmektedir. Bu birim bölgedeki akiferi olusturur. Bu birim üzerine Kuvaterner-Holosen yaslı güncel çökeller uyumsuz bir sekilde gelir. Altta geçirimsiz, üstte yarıgeçirimli birim akiferin serbest bir akifer olduğunu gösterir. Akiferin beslenmesi yağıstan sızma ve sulamadan süzülmelerle olmaktadır. Akiferden bosalım ise suni çekim ile olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare a 3 Dimensional (3D) hydrogeologic model of the Yesilköy aquifer which is the main source of the public supply at the Karpaz Peninsula of the Northern Cyprus. This aquifer has a surface area of nearly 16 km2. The investigated area has typical Mediterranean climate characteristics with long and dry summer season and warm and rainy winter season. Average temperature is 19.3ºC. Maximum and minimum average temperatures are 26.5ºC and 11.7°C, respectively. The average annual total precipitation is 483.2 mm. The basement rock of the study area comprises the Oligocene-Miocene impermeable Değirmenlik group that made up of flysch and marl. This formation is overlain by the Pliocene-Late Quaternary Mesarya group and Late Quaternary sediments, comprising sandstone, calcarenite and limestone. These formations constitute the main aquifer of the region. This aquifer is overlain by the Quaternary- Holocene alluvium forming an unconfined aquifer. Recharge of the aquifer is from precipitation and irrigation. The main discharge of the aquifer is by pumping groundwater from wells besides evaporation and flow to the sea.