Öğretilebilir liderlik Türkiye özel sektör uygulaması
Teachable leadership model and an aplication to turkish private sector
- Tez No: 223837
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Egitimi, Kisisel Katmanlar, Leadership, Leadership Development, Layered Approach
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kaynakların azalması ve nufüsün hızlı artısına paralel olarak rekabetin küreseldünyada çok fazla arttıgını görmekteyiz. Bu durum etkinligin önemini artırmaktadır.Yapılan çalısmalar ile liderligin rekabet avantajı saglama nedeni olarak etkinligi artırıcıetkisi üzerinde durulmustur (Dregler, 2003). Organizasyon düzeyinde organizasyonlarınkendi liderlerini yetistirmek için harcadıkları kaynakta önemli artıslar olmustur.Liderligin dogustan veya sonradan kazanıldıgından ziyade nasıl daha etkin liderlikegitimi verilebilecegine yönelik tartısmalar artmıstır.Yönetimin kimi zaman rolü olarak tanımlanmıs olan, kimi zaman ayrı tutulan liderlik,gelisimine destek olmak amacıyla birçok egitim tipi olusmustur. Ana hatlarıyla isüstünde ve is dısında olmak üzere iki gruba ayrılan liderlik egitim tiplerinden, is dısındaolanlar Türkiye'de daha fazla kullanılmaktadır. Genellikle sınıf ortamı egitimler ileliderlik egitimi alınmaktadır. Sınıf ortamında verilen bu egitimler kavramsal(bilgiaktarımı) ve uygulamalı (vak'a çalısması, rol ögrenme gibi) olmak üzere iki boyuttadüsünülür. Kisi ise kisisel özellikler, degerler ve davranıslar olarak üç katmandadüsünülmektedir.Türkiye yerel sartları göz önünde tutularak belirlenen liderlik unsurları bu üç katmanlımodele uyarlanarak is dısında egitimlerin kisiyi olusturan bu üç katmana etkisiarastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
According to the decreasing sources and increasing population, competition increasesmore and more. This situation emphasizes the importance of efficiency. Literaturereviews show us the ?leader? is one of the important parts of competition because leaderemphasizes the efficiency of corporations (Dregler, 2003). At the organizational level,organizations spend more money to improve their leaders. It does not matter whether aleader is born or made; rather the focus point is how we can train leaders to be moreefficient.There are many training styles to help develop leaders. Major types of leader trainingcan be cited as on the job training and off the job training, where in Turkey most of thedevelopment programs focus on off the job training programs. Generally this trainingprogram is formal class education. There are two types of formal class education; one ofthem is conceptual and the other is on application. Human can be seen as possessingthree levels of characteristics; personality, values and behaviors.The aim of the thesis is defining leadership components refined by the local necessity ofTurkey; this component is grouped into three layers and trying to define the effect of offthe job training to these layers.