Elektriksel boşalma yolunun sayısal analizi
Numerical analysis of electrical decharge path
  1. Tez No: 223977
  2. Yazar: CENKER ELBİRLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN KALENDERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yıldırım lerleme Modeli, Potansiyel Alan Dagılımı, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Lightning Expansion Model, Potantial Field Distribution, Finite Elements Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmada, elektriksel bosalma yollarından biri olan yıldırımın izledigi yol modellenmistir. Modelleme yapılırken, potansiyel alan dagılımı hesabı, olasılık bagıntıları, rasgele sayı üretme algoritmaları ve matris islemlerinden yararlanılmıstır. Potansiyel alan dagılımı hesabı Sonlu Farklar Yöntemi kullanılarak gerçeklestirilmistir. Havadaki rasgele dagılmıs yükleri temsil etmesi açısından rasgele sayı üretme algoritması gelistirilerek, olasılık hesabının da eklenmesi ile sonuca gidilmistir. Modelleme Matlab Programı platformunda tanımlanarak genel ve özel kosullar altında simüle edilmistir. Çalısma, günümüz çalısmaları ve modelleri ile karsılastırıldıgında mevcut yöntemlerin ortaya koydugu sonuçları sagladıgı gibi ?çok yönlü ilerleme? gibi bazı ek özelliklere sahiptir. Model, yıldırımın dogal davranısı ile karsılastırıldıgında da görsel olarak olumlu sonuçlar vermistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the pattern of lightnint which is a type of an electrical decharge is modelled. While modeling is being established, the potantial field distribution calculation, probability correlations, random number generation algorithms and matrix calculations are used. The potantial field distribution calculation is fulfilled by using the Finite Difference Method. Developing the random number generation algorithm for representing the charges distributed randomly in the air, the result is obtained by adding the probability calculation. Model is simulated on Matlab Program platform under the general and specific conditions. The study provides the same results obtained by the actual studies and methods used fort the modeling of lightning as well as it has some additional properties such as ?multi-directional expansion?. Also the model represents positive results in visual meanings when it?s compared the natural behavior of the lightning.