GSM'de frekans planlama yöntemleri ve hücrelere frekans ataması yapacak planlama yazılımı gerçekleştirimi
Frequency planning methods in GSM and implementation of frequency allocation to cells
  1. Tez No: 224165
  2. Yazar: SERKAN KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: GSM sebekesi, hücresel ağ, hücre planlama, frekans planlama, ICDM, frekans atama yazılımı, GSM network, cellular network, cell planning, frequency planning, ICDM, frequency allocation software
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Çok sayıda abonenin bulunduğu GSM sebekelerinde, mobil telefon servislerinin kullanımının artması ve bunun yanında ses ve görüntü içeren yeni servislerin de gelmesiyle birlikte operatörler bu trafiği karsılayabilmek için ağ kapasitesini arttırmak zorunda kalırlar. Kapasiteyi arttırmak için yeni hücreler eklenebilir ya da mevcut makro hücreler bölünebilir. Bunun yanında operatörler gelismis ağ özelliklerini kullanarak frekans tekrar kullanım faktörünü azaltırlar. Spektrumun limitli olmasından ve donanımsal kısıtlardan dolayı mevcut makro hücrelerde kapasite artırımının konusma kalitesinde kötülesmeye neden olması kaçınılmazdır. Kaliteyi korumak için makro hücrelerin mikro hücrelere bölünmesiyle aynı alana daha çok hücre ile servis verilecektir. Bu durumda frekans planlama önem kazanacaktır. Bu tez çalısmasında, mobil ölçümlere dayalı frekans planlaması yapan bir yazılım gerçeklenmistir.
Özet (Çeviri)
The large number of subscribers in the network and the increasing usage of existing mobile telephony services together with upcoming new services, such as video and audio streaming, will force operators to significantly increase capacity offered by the network. Sectorisation and cell splitting are two standard methods to increase capacity from macrocells. Often operators also utilise advanced network features to reduce the frequency reuse factor and thus further increase network capacity of macro cells. Owing to the limited spectrum and because of HW constraints regarding channel separation required on a cell or a site basis, providing additional capacity from existing macro cells is often impossible without degrading call quality. Therefore, network operators also have to use alternative cell types such as micro cells to meet capacity requirements. The reduced cell sizes also create new challenges. The main challenge is frequency planning. In this thesis, a software is implemented for mobile measurementbased frequency planning.