Method development for onlıne preconcentratıon of organıc and ınorganıc mercury by the use of natıve wool mınıcolumn before atomıc fluorescence measurement
Atomik floresans spektrofotometresiyle organik ve inorganik civa tayini öncesi civanin yün kolonda önderiştirilmesi
- Tez No: 224164
- Danışmanlar: PROF.DR. EMÜR HENDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cıva, metil cıva tayini, Önderistirme, Yün, Atomik floresans spektroskopisi, Akısa enjeksiyon sistemi. ATOMK FLORESANS SPEKTROFOTOM, Mercury, Methyl mercury determination, Preconcentration, Wool, Atomic fluorescence spectrometry, Flow injection system
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalısmada yeni bir önderistirme kolon dolgu maddesi gelistirilerek, organik ve inorganik cıvanın, ucuz, hızlı, duyarlı ve seçimli tayininin saglanması amaçlanmıstır. Organik ve inorganik cıva türlerinin hat üstü önderistirilerek atomik floresans spektrometresiyle tayini için, dogal koyun yünüyle doldurulmus mini kolon kullanılması arastırılmıstır. Cıva yün kolondan 130 ?l 0.5 M tiyoglikolik asit kullanılarak elüe edilmistir. pH, elüsyon çözeltileri, çözelti hacmi gibi deneysel kosullar optimize edilmis, breakthrough kapasiteleri belirlenmistir. Diger iyonların girisimleri incelenmistir. Yöntemin çesme sularındaki organik ve inorganik cıva tayini için kolaylıkla uygulanabilir oldugu bulunmustur. Yöntemin dogrulugu standart referans maddelerin tayini yapılarak saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to develop a new column material and thus to allow determination of organic and inorganic mercury via less expensive, simple, fast, sensitive and selective methods. The use of unmodified native sheep wool packed minicolumn for the online preconcentration of inorganic and methyl mercury species for the determination by atomic fluorescence spectrometry (AFS) was investigated. Mercury was eluted from the column using 130 ?l of 0.5 M thioglycolic acid (TGA). Experimental conditions, such as pH, desorbing agents, volume of solution were optimized. Interferences of other ions were studied. Breakthrough capacity was determined. The method is simple and rapidly applicable for the determination of inorganic and organic mercury in tap water. The accuracy of the method was examined by the analysis of standard reference material.