Meme kanserinde aksiller diseksiyon (level I ve II) sonuçlarının değerlendirilmesinde 'isosulphan blue' kullanılarak yapılan sentinel lenf nodu biyopsisinin yeri
The role of sentinel lymph node biopsy, done with isosulphan blue dye, in evaluation of the results of axillary lymph node dissection (level I and II) in breast cancer
  1. Tez No: 224393
  2. Yazar: ŞAHİN KAYMAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SADETTİN ÇETİNER, Y.DOÇ.DR. NAİL ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Sentinel Lenf Nodu, Aksiller Diseksiyon, Isosulphan Blue, Mavi Boya, Breast cancer, sentinel lymph node, axillary dissection, isosulphan blue, blue dye
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Meme kanserli hastalarda aksiller lenf nodlarında metastaz olup olmadıgı adjuvan sistemik kemoterapinin planlanmasında ve hastalıgın prognozunun belirlenmesinde son derece önemli bir faktördür. Ancak aksiller diseksiyon yapılmasının, aksiller lenf nodu metastazı olmayan vakaların tedavisi ve hastalıksız sagkalım süresine katkı saglamadıgı birçok çalısma ile gösterilmistir. Son 15 yılda yapılan birçok çalısma aksiller lenf nodlarının metastatik durumunu SLNB'nin de yüksek dogruluk oranı ile gösterdigini ortaya koymustur. Ayrıca SLNB'nin aksiller diseksiyona oranla ihmal edilebilir düzeyde düsük morbiditeye sahip oldugu gösterilmistir. GATA Genel Cerrahi Kliniginde Nisan 2005 ve Nisan 2007 tarihleri arasında 48 hastanın 45'inde mavi boya (isosulfan blue) kullanılarak SLNB ve takiben 40 hastada l. ve ll. seviye aksiller lenf nodu diseksiyonu uygulandı. SLN ilk etapta intraoperatif olarak frozen ile, takiben de SLN ve aksiller lenf nodları H&E ile rutin patolojik incelemede degerlendirildi. Hastaların yas ortalamaları 51,98 dir. Aksilla diseksiyonunda en az 7 en çok 23 olmak üzere toplam 570 ve ortalama 14,25 lenf nodu çıkarıldı. Aksiller lenf nodu metastazı saptanan 10 hastadan toplam 29 adet metastatik lenf nodu çıkarıldı. Kırksekiz hastanın 45'inde SLN tespit edildi (%93,75), 3 hastada ise SLN bulunamadı. SLN tespit edilen 45 hastanın 17 sinde metastaz saptanırken, 28'inde metastaz saptanmadı. SLN tutulumu olmayan 28 hastanın 5'inde cerrahın tercihi dogrultusunda tamamlayıcı aksiller diseksiyona gidilmedi. SLN metastazı olan 17 hastanın 9'unda aksilla metastazı saptanırken, 8'inde saptanmadı. SLN metastazı olmayan ve takiben aksiller diseksiyon uygulanan 23 hastanın birinde aksiller metastaz saptanırken, 22'sinde aksiller metastaz saptanmadı. Sensitivite % 90, Spesivite % 73, Negatif prediktivite % 95,6, Yanlıs negatiflik oranı % 10 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, klinik uygulamalarımız uygun meme kanserli hastalarda aksiller lenf nodu metastazlarının degerlendirilmesinde SLNB'nin minimal invazif ve etkili bir yöntem olarak kullanılabilecegini göstermistir.
Özet (Çeviri)
The presence or absence of axillary lymph node metastasis is a very important factor affecting prognosis and adjuvant systemic treatment. However many studies demonstrated that axillary lymph node dissection (ALND) does not have any effect on the treatment and overall survival in node negative patients. It was shown in many studies, done within the last 15 years, that sentinel lymph node biopsy (SLNB) also evaluates the axillary lymph node involvement status precisely. Besides SLNB results in negligible morbidity rates than ALND. Between April 2005 and April 2007, 48 patients underwent SLNB (blue dye used in 45) and than 40 patients underwent level I and II ALND in Gulhane Military Medical Academy General Surgery Department. One half of sentinel nodes were examined by frozen section intraoperatively first. The remaining half of sentinel nodes and axillary dissection specimens were evaluated with hematoxylin and eosin stained sections. The average age of patients was 51.98 years. The sentinel node was identified in 45 of 48 patients (93.75%). 570 axillary lymph nodes were dissected (range: 7-23) and an average of 14.25 lymph nodes were examined per case. Involvement of axillary lymph nodes was found in 10 cases and totally 29 lymph nodes were removed from these patients. Sentinel lymph node involvement was found in 17 of 45 patients, while pathologic examination did not revealed metastasis in 28 patients. A completion axillary node dissection was performed in all patients except 5 cases with negative SLNB. Axillary node involvement was detected in 9 of 17 patients with positive SLNB while no axillary lymph node metastasis was detected in 8 patients. Metastatic disease in axillary dissection specimen was found only 1 patient with negative SLNB. The overall sensitivity, specificity, negative predictive value and false negative rates were 90%, 73%, 95.6%, and 10% respectively. In summary our results demonstrated that SLNB is a minimally invasive and affective method in evaluation of axillary lymph node status in properly selected breast cancer patients.