Travmatik ve senil katarakt olgularında kornea endotel hücre sayısı
Cornea endothelial cell density in patients with traumatic and senile cataract
  1. Tez No: 224415
  2. Yazar: IŞIK YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CAHİT ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Travmatik katarakt, kornea endotel hücre sayısı, konfokal mikroskopi, Traumatic cataract, cornea endothelial cell density, confocal microscopy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, künt travmaya bağlı travmatik katarakt olgularında cerrahiyi ve görme prognozunu olumsuz etkileyen faktörleri belirlemek, travmanın ve katarakt cerrahisinin kornea endotel hücre sayısına etkisini araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Haziran 2005 - Mayıs 2007 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı' nda takip edilen künt travmaya bağlı katarakt gelişen ve perforasyonun eşlik etmediği 21 hastanın gözü prospektif olarak incelendi. Ayrıca senil kataraktı olan 20 hastalık bir kontrol grubu oluşturuldu.Bulgular: Travma nedeni açısından bakıldığında 12 hastada (%57) ev ve sokakta meydana gelen kaza, 5 hastada darp(%24), 4 hastada iş kazası (%19) hikayesi mevcuttu. Hastaların travmaya maruz kalan gözünde sağlam göze oranla endotel hücre kaybı %13,1 saptandı(p=0,043). Toplam 21 hastanın 13'ünde(%62) katarakta bir veya daha fazla bulgu eşlik ediyordu. Eşlik eden bulgulara bakıldığında hastalarda en sık iridodonezis(%38), fakodonezis(%24) ve zonül rüptürü(%24) bulgusuna rastlandı. Travmatik katarakt grubunda 12 hastaya (%57) komplike cerrahi yaklaşımlar gerekirken, 9 hastaya (%43) komplike olmayan cerrahi uygulandı. Komplike cerrahi yapılanlarda endotel hücre sayısı ortalama %16,7 azalırken, standart cerrahi yapılanlarda bu azalma % 9,9 bulundu ve arada ki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,049) . Travmatik kataraktlı hastaların tamamında, cerrahi sonrası endotel hücre sayısı ortalama %13,3 azalırken, senil kataraktlı grupta bu azalma % 10,8 bulundu. Endotel sayısında ki azalma açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p=0,489).Sonuç: Travmatik kataraktlı hastalarda, travmaya bağlı olarak istatistiksel olarak anlamlı kornea endotel hücre kaybı oluşmaktadır. Ayrıca katarakt cerrahisi de hem senil hemde travmatik katarakt hastalarında istatistiksel olarak anlamlı endotel kaybına yol açmaktadır. Perforasyonun bulunmadığı travmatik kataraktlı hastalarda, eşlik eden bulgu varlığında, katarakt cerrahisi daha komplike geçmekte, görme prognozu daha kötü etkilenmekte ve daha komplike cerrahi yaklaşıma bağlı olarak daha fazla kornea endotel hücre kaybı yaşanmaktadır
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the present study was to determine the factors which display a negative effect on surgery and visual prognosis, among cases of traumatic cataract associated with blunt trauma, and to investigate the influence of trauma and cataract surgery over the number of corneal endothelial cells.Methods: Twenty-one patients who had been presented to Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Department of Ophtalmology between June 2005 ? May 2007 due to development of cataract associated with blunt trauma, were examined prospectively. Moreover, a control group consisted of 20 patients with senile cataract, was formed.Results: Regarding the cause of trauma, while 12 (57%) patients had suffered an accident either at home or on the street, 5 (24%) patients had assault history, and 4 (19%) patients had occupational accident history. The loss of endothelial cells in the traumatized eye was determined to be 13.1%, compared to the healthy fellow eye (p=0.043). Thirteen (62%) of 21 patients exhibited accompanying clinical findings alongside cataract. This findings were iridodonesis (38%), phacodonesis (24%), and zonular rupture (24%). While 12 (57%) patients in the traumatic cataract group required complicated surgical approaches, 9 (43%) patients were subjected to uncomplicated surgery. Whereas the number of endothelial cells were reduced by a mean value of 16.7% in patients who had been subjected to complicated surgery, the same reduction rate for the uncomplicated surgery patients was 9.9%; the difference between them was statistically significant (p=0.049). While the number of endothelial cells in all of the patients with traumatic cataract, showed a reduction of 13.3% after surgery, this reduction rate was 10.8% for the senile cataract group (p=0.489).Conclusion: In patients with traumatic cataract, corneal endothelial cell loss associated with trauma, which has a statistically significant character, is observed. Moreover, cataract surgery leads to statistically significant endothelium loss in both senile and traumatic cataract patients. In the presence of accompanying clinical findings, cataract surgery occurs to be more complicated in patients with traumatic cataract without perforation, visual prognosis is influenced worse, and a higher number of corneal endothelial cell loss is encountered due to more complicated surgical approach.