Antisosyal Kişilik Bozukluğunda Heyecan Arama Davranışı ile Serum Seks Hormon Düzeyleri Arasındaki ilişkinin İncelenmesi
The Relationship Between Sensation Seeking and Serum Sex Steroid Hormone Levels in Antisocial Personality Disorder
- Tez No: 224465
- Danışmanlar: DOÇ.DR. K. NAHİT ÖZMENLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Antisosyal kisilik bozuklugu, heyecan arama, yenilik arayısı, seks steroidleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Antisosyal Kisilik Bozuklugunda Heyecan Arama Davranısı ile Serum Seks Hormon Düzeyleri Arasındaki iliskinin ncelenmesi Zuckerman'ın heyecan arama davranısı ve Cloninger'in yenilik arayısı boyutu ile plazma seks steroid düzeyleri arasındaki iliski, antisosyal kisilik bozuklugu (AKB) tanısı alan 95 ve 103 normal erkek denekte incelenmistir. Katılımcılar Heyecan Arama ve Yenilik Arayısı Ölçeklerini tamamlamıslardır. Serbest ve total testosteron, LH, FSH, DHEA, estradiol, prolaktin ve kortizol 07:00 ve 09:00 arasında plazmadan elde edilmistir. AKB grubunun heyecan arama ve yenilik arayısı puanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmustur. Heyecan ve macera arama ile kesfetmekten heyecan duyma puanları iki grupta da benzer bulunmustur. Serbest ve total testosteron, estradiol, prolaktin, kortizol, LH, DHEA AKB olanlarda anlamlı derecede yüksek bulunmustur. Ortak grupta, heyecan arama puanları ile serbest, total testosteron ve prolaktin seviyeleri arasında pozitif iliski saptanmıstır. Yenilik arayısı puanları aynı zamanda DHEA, LH, estradiol ile pozitif iliski bulunmustur. Fakat veriler seks steroidleri ile heyecan arama arasındaki iliskiyi AKB grubunda dogrulamamıstır. AKB grubunda kortizol düzeyi deneyim arama ve disinhibisyon ile negatif iliskili bulunmustur.
Özet (Çeviri)
Relationships between Zuckerman?s sensation seeking scale and Cloninger?s novelty seeking dimension and plasma sex hormone levels were studied 95 male subject diagnosed antisocial personality disorder (APD) and 103 normal male controls. The participants completed Sensation Seeking and Novelty Seeking Scales. Free and total testosterone, LH, FSH, DHEA, estradiol, prolactin, cortisol were collected from plasma between 07:00 and 09:00. APD group had higher sensation seeking and novelty seeking scores compared with the controls. Thrill and adventure seeking and exploratory excitability scores were similar between the groups. Plasma levels of free and total testosterone, estradiol, prolactin, cortisol, LH, DHEA were significantly higher in APD individuals than in controls. Sensation seeking scores were positively correlated with prolactin, free and total testosterone levels in the entire group. Novelty seeking scores were also positively correlated with DHEA, LH, estradiol. But the data failed the support the relationship between sex steroids and sensation seeking in APD group. In APD group, cortisol negatively correlated with experience seeking and disinhibition. Key words : Antisocial personality disorder, sensation seeking, novelty seeking, sex steroids.