Van il merkezindeki okullardaki sekretuar otitis media prevalansı ve risk faktörleri
The prevalance and risk factors for the secretory otitis media (SOM) in the school of the city centre of Van
  1. Tez No: 224522
  2. Yazar: TOLGA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KIRIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sekretuar otitis media, kronik otitis media, prevalans, risk faktörleri, Secretory otitis media, chronic otitis media, prevalance, risk factors
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çocukluk çağının sık görülen hastalıklarından biri olan SOM tanı güçlüğü nedeniyle gözden kaçabilmekte ve KOM gelişmesi yanında kalıcı sekellere de neden olmaktadır. Ayrıca SOM'nın çocuklarda dil gelişimi ve öğrenme üzerine de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle hastalığın tanınması yanında sebep olan etyoloji ve risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalığın önlenmesi ve tedavisi açısından oldukça önemlidir.SOM oluşumunda birçok etiyolojik ve risk faktörleri mevcuttur. Mevsim, ÜSYE, alerji, kalabalık aile ve okul ortamı, sigara dumanı, sosyoekonomik düzey ve anne sütü bu faktörlerden önemli olanlar içindedir.Çalışmamızda Van il merkezinde iki okulda yaşları 6-11 arasında değişen 2320 çocukta SOM ve KOM prevalansını, SOM sekel ve komplikasyonlarını ile risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık.Çalışmamızda 2320 çocuktan 242'sinde (%10.41) SOM tespit edildi. Bu oran ülkemiz ve Avrupa üzerindeki SOM prevalansları ile uyumlu bulunmuştur. Erkek ve kız çocukları arasında SOM prevalansı açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.Sosyoekonomik seviyesi yüksek olan okulda 103 (%8.56) çocukta SOM mevcutken, öğrencilerinin sosyoekonomik seviyesi düşük olan okulda 139 (12.44) çocukta SOM tespit edilmiştir. Sosyoekonomik seviyesi düşük olan okulda SOM prevalansı anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.SOM ile ÜSYE, alerjik rinit ve pasif sigara içimi birlikteliği anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Anne sütü alım süresi ile SOM arasında anlamlı bir birliktelik bulunmamıştır.SOM veya KOM mevcut olan olguların ders başarı durumları ile kontrol grubundaki kulak patolojisi olmayan olguların ders başarı durumları karşılaştırıldı. SOM veya KOM'nın ders başarı durumunu istatistiksel olarak kötü yönde etkilediğini saptadık.SOM komplikasyonlarından biri olan KOM'nın sosyoekonomik seviyesi düşük olan okulda anlamlı olarak daha sık bulunmuştur. Bunun sebebi olarak klinik takip ve tedavideki eksikliğe ve ailenin hastalığın farkında olmamasına bağlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the freguent seen illnesses of the childhood period SOM can be overlooked and cause permanent sequeale beside developing chronic otitis media (COM). Also there are the negative effects of the SOM over the linguistic development and learning in the children. For this reason beside recognising the illness, determining the facient etiology and risk factors is very important for preventing the illness and treatment.There are lots of etiological and risk factors in the formation SOM. Season, URTI, allergy, crowded family and school atmosphere, smoke, socioeconomic level and mother?s milk are inside in the important ones of these factors.We proposed to determine the prevalances of the SOM and COM, the sequeale, the complications and the risk factors of the SOM in the 2320 children aged between 6 to 11 years in the two schools of the city centre of Van in our study.Two hundred fourty two (242) of the 2320 children (%10.41) were determined SOM in our study. This ratio was found consistent with the domestic and Europe prevalances of the SOM. There is no significant difference between male and female children for the SOM prevalance.While there is SOM in 103 (%8.56) in the school that has higher socioeconomic level, the SOM was determined in 139 (%12.44) children in the school whose students have lower socioeconomic levels. The SOM prevalance was found significantly higher in the school that has lower socioeconomic level.The concurrence URTI, allergic rhinitis and passive smoking with SOM was found significantly higher. A significant concurrence between SOM and taking duration of mother?s milk was not found.The cases with SOM or COM were compared with the control cases who have not ear pathology for the lesson success status. We found that SOM or COM affected success status statistically negative.The one of the SOM complications COM was found significantly frequent in the school that has lower socioeconomic level. This finding was affiliated to the lack of clinical follow-up, treatment and familial unawareness of the illness.