Demodex folliculorum ve D. brevis enfestasyonlarını etkileyen faktörler
Affecting factors for infestationdemodex folliculorum and D. brevis
  1. Tez No: 224537
  2. Yazar: ÖZLEM MAKBULE AYCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ATAMBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Demodex spp, D. folliculorum, D. brevis, yaşam tarzı, Demodex spp, D. folliculorum, D. brevis, life style
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Demodicosis kıl folikülü akarı olarak bilinen D. folliculorum ve D. brevis'in neden olduğu parazitik bir deri hastalığıdır.Bu çalışma gün geçtikçe önemi artan D. folliculorum ve D. brevis `in cinsiyet, hastalık tipleri, kişisel hijyen, cilt tipi gibi yaşam tarzına etki eden faktörlere göre görülme oranının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya başlamadan önce etik kurul raporu alınmıştır.İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'na Dermatoloji ve Göz polikliniklerinden Demodex spp aranması için gelen 61'i rosacea, 42'si kronik blefarit, 46'sı behçet ve 17'si diğer hastalıklardan olmak üzere toplam 166 hasta ve 131 kişilik kontrol grubundan standart yüzeyel deri biyopsisi yöntemi ve kirpik epilasyonu ile örnekler alınmıştır.Araştırmada her bireye anket doldurularak ankete verilen cevaplarla inceleme sonuçları istatistiksek olarak karşılaştırılmıştır.İstatistik incelemede hasta grubunda Demodex spp görülme durumu kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür (p=0.0001).
Özet (Çeviri)
Demodicosis is a parasitic skin disease caused by the follicle mites D. folliculorum and D. brevis.In this study is aimed to determine the rate of the D. folliculorum and D. brevis that getting more and more important parasites, according to affecting factors of life style such as sex, kind of disease, hygienic factors, kind of skin.Prior to the study, an ethical board report was obtained.Samples were taken from patients of dermatology and ophtalmatology departments and investigated in parasitology department of İnonu University Medical Faculty. A total of 166 patients (61 with rosaceae, 42 with chronic blepharitis, 46 with behçet and 17 with other diseases) and 131 healty persons for control group investigated by standart surface skin biopsy and eyelash epilation.A questionnarie form was applyed in each of person and the answers and the results of the examinations were statistically analysed.Analysed in statistically, Demodex spp in the patients group was significantly higher than that controls (p=0.0001).