Miller sınıf I ve II defektlerin tedavisinde trombositten zengin plazma ve koronale konumlandırılmış flep tekniklerin etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of platelet rich plasma and coronally advanced flap techniques in the treatment of miller class I and II gingival defects
  1. Tez No: 224582
  2. Yazar: SEDA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ELİF ALAADDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dişeti çekilmesi, koronale pozisyone flep, TZP, yara iyileşmesi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Otojen büyüme faktörleri içeren Trombositten Zengin Plazma (TZP), yumuşak dokuiyileşmesini hızlandırdığı düşünülen bir materyaldir. Bu çalışmanın amacı, dişetiçekilmelerinin tedavisinde koronale pozisyone flep (KPF)+TZP kombine tekniğininetkinliğini klinik olarak değerlendirmek ve sonuçlarını sadece KPF uygulanan gruplakarşılaştırmaktır. Çalışmaya çift taraflı Miller Sınıf I veya II dişeti çekilmelere sahip,sistemik olarak sağlıklı 17 birey dahil edilmiştir. Öncelikle, yapışık dişetinin yetersizolduğu Miller II çekilmelere serbest dişeti grefti uygulanarak yapışık dişetininarttırılması amaçlanmıştır. Üç ay sonra, bölgeler rastgele KPF veya KPF+TZPgruplarına ayrılmıştır. Operasyon öncesi, 1., 3. ve 6. aylarda klinik parametrelerkaydedilmiştir. Ondördüncü günde yara iyileşme indeksi değerlendirilmiştir. Her ikigrupta da cep derinliği, çekilme derinliği, klinik ataşman seviyesinde başlangıca görepozitif yönde gelişme olmuştur. Keratinize dişeti genişliği kontrol grubundadeğişmezken; test grubunda anlamlı şekilde artmıştır. Ondördüncü günde yaraiyileşmesinin test grubunda daha iyi olduğu ve postoperatif komplikasyonların daha azolduğu kaydedilmiştir. Bu randomize kontrollü klinik çalışmanın sonuçlarına göreMiller Sınıf I dişeti çekilmelerinin tedavisinde, yara iyileşmesini hızlandırmada ve dahabaşarılı klinik sonuçlar elde etmede TZP; KPF tekniğine ilave katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Platelet-rich plasma (PRP), containing autologous growth factors, has been thought toaccelerate soft tissue healing. Therefore, the aim of this study is to evaluate the clinicaleffectiveness of CAF+PRP combined technique and also to compare its results withCAF alone in the treatment of gingival recession. Seventeen systemically healthypatients with bilateral Miller Class I/II gingival recessions participated in this study.Firstly, Miller Class II recessions were treated with free gingival grafts in order toimprove inadequate keratinized tissue. After three months, sites were randomlyassigned into CAF (control) or PRP+CAF groups. Clinical parameters were recorded atbaseline, and at 1, 3 and 6 months. Wound healing at postoperative 14th day was alsoevaluated. Probing depth, recession depth and clinical attachment levels improved forboth study groups. The increase in keratinized tissue width was statistically significantin the test group while it didn?t change in the control group. Wound healing was betterand complication occurrences were less than the control group on 14th day. Based onthe results of this randomized controlled study, PRP may provide additional clinicalbenefits and accelerate wound healing compared to CAF alone in the treatment ofMiller Class I recessions.Keyword: Gingival recession, CAF, PRP, wound healing