Primer hipertansiyon hastalarında günlük tuz alımının inflamasyon belirteçleri ve albuminüri üzerine etkisi
Dietary salt intake was related to markers of inflammation and albuminuria in primary hypertensive patients
  1. Tez No: 224671
  2. Yazar: SEREF RAHMİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Tuz, İnflamasyon, Albuminüri, Hypertension, Salt, Inflammation, Albuminuria
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
İnflamasyon hipertansiyon hastalarında hipertansiyon patogenezinde ve hedef organ hasarı gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Diyabetik olmayan hipertansif hastalarda mikroalbuminüri aşikar olamayan hedef organ hasarı için bir belirteçtir. Bununla birlikte hipertansif hastalarda idrarda albumin atılımının patogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Son yıllarda literatürde diyette alınan tuzun bu hasta grubunda hedef organ hasarı ile ilişkili olabileceğini bildiren veriler artmaktadır. Bu çalışmanın amacı primer hipertansiyon hastalarında günlük tuz alımı ile albuminüri ve inflamasyon ilişkisini araştırmaktır. İkiyüz doksan primer hipertansiyon hastası (175 erkek, 115 kadın, ort yaş: 53±11 yıl) çalışma kapsamında değerlendirildi. Diyabeti, malingnansisi ve akut enfeksiyonu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hasta dosyalarından 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümleri, 24 saatlik idrarda sodyum atılımları, serum albumin, kreatinin, BUN, glukoz, elektrolit, hemoglobin, lipid ve inflamasyon belirteçleri (CRP,sedimentasyon) kaydedildi. Hastalar 24 saatlik idrardaki sodyum değerlerine göre iki gruba ayrıldı. Grup I; yüksek tuz alanlar (>120 mEq/gün, n=139) ve grup II; düşük tuz alanlar (?120 mEq/gün, n=151) olarak sınıflandırıldı. İki grup karşılaştırıldığında gruplar arasında yaş, cinsiyet, diyet alışkanlıkları, benzeri demografik özellikler, hipertansiyon süreleri ve kullandıkları antihipertansif ilaçlar açısından fark tespit edilmedi. Düşük tuz alan grup II'deki hastalarla grup I'deki hastalar karşılaştırıldığında ortalama CRP düzeylerinin daha yüksek olduğu saptandı (sırası ile 0,60±0,33 vs. 0,44±0,21 mg/l, p=0.001). Yüksek tuz alımı ile 24 saatlik idrarda albumin atılımı arasında ilişki tespit edildi. Yüksek tuz alanlarda albumin atılımı, düşük tuz alanlara göre daha fazla bulundu (sırası ile 60,3±28 vs. 53,6±25 mg/gün, p=0.034). Her iki grup istatistiksel açıdan karşılaştırıldığında ambulatuvar sistolik ve diyastolik kan basınçları, glomerüler filtrasyon hızları, hemoglobin düzeyleri, sedimentasyon düzeyi ve lipid düzeyleri anlamlı bir fark tespit edilmedi. Bu çalışma primer hipertansiyon hastalarında yüksek tuz alımı ile inflamasyon ve albuminüri arasında ilişki olabilecğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Inflammation may play a critical role in the pathogenesis of hypertension and cardiovascular disorders such as atherosclerosis. Microalbuminuria has been associated with subclinical organ damage in non-diabetic hypertensive patients. Recently it was proven as a predictor of cardiovascular mortality in long-term studies. Even though the pathogenesis of increased urinary, albumin excretion is at present still unclear. The aim of this study was to evaluate the relationship between salt intake and inflammation and albuminuria in nondiabetic patients with primary hypertension.Two hundred ninety hypertensive patients (175 male and 115 female, mean age; 53±11 years) without diabetes were recruited in the study. Ambulatory blood pressure measurements, 24-hour urinary excretion of sodium (24 h UNa+) and albumin, serum creatinin, BUN, glucose, electrolytes, albumin, hemoglobulin, lipid levels, inflammatory markers (C reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR)) were evaluated. Patients were stratified into two groups according to 24 h U UNa+: low sodium intake (?120 mEq/day; group I= 151 patients), high sodium intake (>120 mEq/day; group II=139 patients).No difference was observed demographic findings such as age, gender, dietary habits and number and class of anti-hypertensive agents. In group-II, the mean value of CRP was significantly higher than patients in group-I (0,60±0,33 vs. 0,44±0,21 mg/l, respectively p=0.001). High sodium intake showed also a positive relationship with urinary albumin excretion. Amount of albumin excretion in group-II was higher than in group-I (60,3±28 vs. 53,6±25 mg/gün, respectively p=0.034). Systolic and diastolic blood pressure, glomerular filtration rate, hemoglobin levels, ESR, and lipid levels did not show significant variation and difference between groups.The present study may support the hypothesis that high sodium intake are associated with inflammation and albuminuria in primary hypertensive patients. Our findings suggest that one mechanism underlying the relation systemic inflammation and albuminuria may be sodium intake.