Erken evre meme kanserli kadınlarda ameliyat tercihleri ve tercihleri etkileyen değişkenler
Treatment choices and factors determining choices in early stage breast cancer patients
- Tez No: 224691
- Danışmanlar: PROF. HAYRİYE ELBİ METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Psikiyatri, Sosyal Hizmetler, Oncology, Psychiatry, Social Services
- Anahtar Kelimeler: erken evre meme kanseri, karar verme, kararda çelişki, sosyal destek, early stage breast cancer, decision making, decisional conflict, social support
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Erken evre meme kanseri hastalarının tedavi kararlarına katılım düzeylerini saptamak, hastalara ilişkin özelliklerin tedavi kararlarındaki rollerini ne ölçüde etkilediğine bakmak ve tedavilerine ilişkin bilgi gereksinimlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Hastaların ameliyat öncesi ruhsal durumları, sosyal destek algıları ve karar verme süreçleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek de amaçlanmıştır. 48 erken evre meme kanseri hastasına Algılanan Sosyal Destek, HAD ve Kararda Çelişki ölçekleri uygulanmıştır. Çelişki Ölçeği'nin Türkçe formunun güvenilir ve geçerli olduğu saptanmıştır. Ameliyatının seçiminde kendisine kararının sorulmadığını belirtenler %56 oranındadır ve memenin tamamen mi, yoksa kısmen mi alınacağını bilmemektedirler. Hastalar karar verme sorumluluğunu hekimle işbirliği içinde paylaşmayı tercih etmektedirler. Ameliyat seçenekleri konusunda bilgi verilen hastaların, bilgilendirilmemiş hastalara göre kararlarında yaşadıkları çelişkileri daha azdır. Eğitim düzeyi yüksek olan hastalar, eğitim düzeyi düşük olanlara göre tedavilerin yararları, riskleri ve yan etkileri konusunda daha net görüşe sahiptir. Ayrıca sosyal destek algıları güçlü olan hastaların, tedavi kararlarındaki çelişki düzeyleri, sosyal destek algısı güçlü olmayanlara göre daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
It is aimed to examine the level of participation, determine how the features of patients affect their roles and assess their needs of information in treatment decision making among patients with early stage breast cancer. Multidimensional Scale of Perceived Support, HADS and Decisional Conflict Scale were utilized for 48 patients. The Turkish version of Decisional Conflict Scale was found to be reliable and valid. More than half of the patients reported that they were not informed nor offered any surgical choice. The patients that were offered choices, preferred to share their decision with their surgeon. The informed patients reported less decisional conflict than uninformed patients. Patients with higher level of education were clearer about benefits, risks and side effects of treatment than patients with lower level of education. Also the patients with higher social support had lower levels of decisional conflict than the patients with lower social support.