Kanser hastalarının hemşireler tarafından verilen taburculuk eğitimine ilişkin değerlendirmelerinin belirlenmesi
Defining the evaluations on trainings given on discharge commands given by nurses for cancer patients
- Tez No: 224940
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER ELÇİGİL, ÖĞR. GÖR. ÖZLEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser Hastaları, Taburculuk Eğitimi, Bilgi Gereksinimi, Hemşirelik, Cancer Patients, Discharge Training, Information Needs, Nursery
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırma, kanser hastalarının hemşireler tarafından verilen taburculuk eğitimine ilişkin değerlendirmelerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Temmuz-Kasım 2007 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Muzaffer Müfit Kayhan Onkoloji Hastanesi erişkin hematoloji ve onkoloji kliniklerinden taburcu olması planlanan 169 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, ?Sosyo-Demografik Özellikler? soru formu ve ?Hastaların Hemşireler Tarafından Verilen Taburculuk Eğitimini Değerlendirme? anketi kullanılmıştır. Veriler hastalarla taburcu olmadan 24-48 saat önce görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzdelik dağılım, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Çalışmada yer alan hastaların taburculuk anketinden alabilecekleri maximum puan 36 olmasına rağmen, hastalar ortalama 1.65 puan almıştır. Hastaların % 59' unun 0 puan alarak taburculuğu sırasında hemşirelerden bilgi almadıkları saptanmıştır. Taburculuk değerlendirme anketinden alınan puan ile yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, meslek durumu, çalışma durumu, sosyal güvencesi, gelir durumu, tanı, hastalık süresi, daha önce hastaneye yatma durumu, yatış süresi, tedavi, evde bakımına yardımcı olacak kişinin varlığı arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır ( p > 0.05).Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda hasta ve yakınlarına gereksinimleri doğrultusunda hastalık, prognozu, tedavi ve yan etkileri, hastalık ve tedavinin sosyal, iş ve cinsel yaşam üzerine etkileri konularını içeren taburculuk eğitiminin hasta taburcu olmadan en az 24-48 saat içinde yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted in order to be definitive for defining the evaluations on trainings given on discharge commands given by nurses for cancer patients.Research samples were taken from 169 patients discharge from Dokuz Eylül University Faculty of Medicine (DEUTF) Muzaffer Müfit Kayhan Oncology Hospital clinic for adult hematology and oncology between July 2007 and Novemver 2007. For data obtaining means, sociodemographical properties were obtained by evaluation forms given by nurses. Data was obtained by interviews done by patients 24-48 hours before their discharges. T test and one-way variance analysis were used for percentage and numerical dispersions and data evaluation.The maximum score that could be taken from the discharde form was 36 and the average was 1.65. It was determined that by taking 0 point, %59 of patients did not receive any information from nurses during their discharge from hospital. There wasn?t determined a considerable difference between the point taken from discharge audit questionnaire and age, gender, education levels, marital status, occupation status, employement status, social security, status of income, diagnosis, time since cancer diagnosis, status of staying in hospital before, lengh of stay, treatment and existence of a person that will help at home.Basen on the conclusions of the study, it can be suggested that discharge education patients and caregivers need for disease, prognozis, treatment and side effects; disease and treatment of social, employement, and sex health affects inculded before dicharge at least 24-48 hours within have to be done.