Maksillofasiyal bölgedeki kemik içi defektlerin tedavisinde plateletten zengin plazma'nın hidroksi apatit kemik greftleri ile birlikte kullanımının etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak incelenmesi
Clinical and radiographic evaluation of the efficacy of platelet-rich plasma combined with hydroxyapatite bone graft substitutes in the treatment of intrabony defects in maxillofacial region.
  1. Tez No: 225035
  2. Yazar: MELİH ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ALPASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plateletten zengin plazma, hidroksi apatit, kemik iyileşmesi, dijital panoramik radyografi, Platelet-rich plasma, hydroxyapatite, bone healing, digital panoramic radiography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin çekimini takiben ikinci molar dişlerin distalinde gelişen kemik içi defektlerin tedavisinde PRP'nin sığır kaynaklı HA kemik greftleri ve kollajen membranlar ile birlikte kullanıldığındaki etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesidirÇalışmamız Gazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi kliniğine bilateral, tam gömülü alt üçüncü molar dişlerin çekimi için başvuran 18 hasta üzerinde yürütülmüş; herhangi bir sistemik rahatsızlığı yada sigara alışkanlığı bulunan bireyler çalışmaya dahil edilmemiştirStandart cerrahi teknik kullanılarak her iki gömülü alt üçüncü molar dişin çekimini takiben bir taraftaki çekim soketi PRP ve HA kemik greftiyle greftlenmiş, diğer taraftaki çekim soketi ise yalnızca HA ile greftlenerek kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Her iki çekim soketi de kemik greftlerinin uygulanmasını takiben YDR sağlanması amacıyla rezorbe olabilen bir kollajen membran ile örtülmüş ve lambo orijinal konumuna getirilerek primer kapatılmıştırTüm hastalar postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda kontrole çağırılarak periodontal cep derinliği ölçümleri yapılmış ve dijital panoramik radyograflar alınarak, bir program yardımıyla kemik iyileşmesi analiz edilmek üzere bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Her iki grupta da periodontal defekt gelişiminin başarıyla önlendiği görülmekle birlikte, istatistiksel analiz sonuçlarına göre, belirtilen zamanlarda periodontal cep derinlikleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanamamıştır. Radyolojik kemik yoğunluğu açısından da postoperatif 1. ve 6. aylarda gruplar arasında anlamlı fark olmadığı; ancak, 3. ayda PRP eklenen taraftaki kemik yoğunluğunun anlamlı derecede daha fazla olduğu görülmüştürBu çalışmamızın sonuçları; kemik iyileşmesinin dijital panoramik radyograflar ve görüntü analiz programları yardımıyla takibinin kolay, etkili ve ekonomik bir yöntem olduğunu; ayrıca, kemik içi defektlerin tedasinde, kısa sürede kemik iyileşmesi hedeflenen durumlarda, PRP ve sığır kaynaklı kemik greftlerinin birlikte kullanılmasının uygun bir yaklaşım olabileceğini göstermektedir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the efficacy of Platelet-Rich Plasma (PRP) clinically and radiographically when combined with bovine derived Hydroxyapatite (HA) bone grafting materials and resorbable collagen membranes for the treatment of intrabony defects frequently seen at the distal aspect of mandibular second molars following the surgical extraction of fully impacted mandibular wisdom teethThis study was conducted on 18 patients who referred to the Gazi University, Faculty of Dentistry department of Oral & Maxillofacial Surgery, for surgical removal of their bilateral, fully impacted wisdom teeth. Patients who had any systemic disease and/or smoking habit were excluded from this studyAfter simultaneous extraction of both wisdom teeth using standart surgical technique, the extraction socket on one side was grafted with a combination of PRP and HA, while the other side was grafted with HA alone and served as control. Following the grafting procedure, both sockets were covered with a resorbable collagen membrane in order to maintain guided tissue regeneration. Flaps were returned to their original positions and closed by primary intensionAll patients were scheduled for postoperative visits at 1, 3 and 6 months postoperatively, probing depths were measured and digital panoramic radiographs taken at those time intervals were then transferred to an image analysis software for computer-aided evaluation of bone regeneration. Both groups showed optimal periodontal healing but on the other hand, statistical analysis revealed no significant difference on probing depths among two groups. Radiographic assessment also showed no significant difference among groups at 1st and 6th month intervals, while 3 months postoperatively the amount of radiographic density at the PRP side was significantly higherThe results of this study indicate that radiological assessment of bone healing via digital panoramic images and image analysis softwares is an easy and cost-effective method, and combined used of PRP and bovine-derived HA graft materials for the treatment of intrabony defects might be an appropriate approach when the main goal is providing earlier bone regeneration