Maksillofasiyal bölgedeki kemikiçi defektlerin tedavisinde plateletten zengin plazmanın demineralize kemik grefti ile birlikte kullanımının etkinliğinin klinik ve radyolojik olarak incelenmesi
Clinical and radiographic evaluation of the efficacy of platelet-rich plasma combined with demineralised bone matrix graft substitutes in the treatment of intrabony defects in maxillofacial region.
  1. Tez No: 225032
  2. Yazar: MUSTAFA CENK DURMUŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANSU ALPASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Plateletten zengin plazma, Demineralize kemik matriksi, Kemik iyileşmesi, Platelet rich plasma, Demineralized bone matrix, Bone healing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmadaki amacımız Plateletten zengin plazmanın ve Demineralize kemik matriksinin kombine olarak kullanıldığında 3. molar çekim soketlerindeki iyileşme üzerindeki etkilerinin radyolojik ve klinik olarak değerlendirilmesidirÇalışmaya 18 hasta (12 kadın 6 erkek) dahil edilmiştir. Bilateral olarak çekilen tam gömülü 20 yaş dişi çekim kavitelerinden sol taraftakine demineralize kemik matriksi tek başına uygulanmış sağ taraftakine ise plateletten zengin plazma demineralize kemik matriksi ile birleştirilerek uygulanmıştırDiş çekim boşluğunda yeni oluşan kemiğin dansitesini ölçmek ve bu yolla iyileşme sürecinin takibini yapabilmek için postoperatif 1., 3. ve 6.aylarda hastalardan dijital panoramik radyografiler alınmış ve Adobe Photoshop CS2 programında histogram analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca klinik olarak 1., 3. ve 6. aylarda periodontal ataçman miktarındaki değişikleri saptamak için 2. molar dişi distal cep derinliği ölçülmüştürÇalışmanın sonucunda yalnız DBM uygulanan grup ile PRP ve DBM'nin beraber uygulandığı gruplar arasında radyolojik olarak kemik iyileşmesi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Ayrıca iki grupta da 2. molar dişin distal periodontal cep derinliğinin 1., 3., ve 6. aylarda anlamlı olarak azaldığı görülmüştürBununla birlikte dijital panoramik radyografilerin bilgisayar ortamında analizinin noninvaziv oluşu, sağlanan bilgilerin kolay depolanması ve ekonomik olması sebebiyle klinikte kemik iyileşmesinin takibinde kullanılabileceği gösterilmiştir. Sonuç olarak PRP nispeten yeni bir bilimsel alandır ve hazırlama yöntemleri, beraber kullanılabileceği en uygun greft ve etki süresi gibi birçok bilinmeyeni bulunmaktadır. Bu alanda bir çok klinik çalışma yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of combined use of Platelet Rich Plasma and Demineralised Bone Matrix on healing of third molar extraction sockets clinically and radiologically18 patients (12 women and 6 men) participated in the study. After surgical removal of bilateral impacted third molars, right site was grafted with a combination of PRP and DBM while the left side was grafted with DBM alone and served as controlİn order to measure the density of newly formed bone tissue and to evaluate the healing process, digital panoromic radiographies were taken postoperatively on the first, third and sixth months. The radiographs were examined via histogram technique on Adobe Photoshop CS2 program. Probing depths at the distal aspect of mandibular second molar teeth were also measured 1, 3 and 6 months postoperatively and evaluated for changes in clinical periodontal attachment levelsThe results of the study revealed that both groups have shown similar bone healing patterns and there was no significant differance in bone densities on radiographs. A significant decrease of probing depths in both groups was recordedIn this study, it is confirmed that computer-based analysis of digital panoromic radiographs is an easy, non-invasive and cost-effective method for following the healing of bone graft substitutes. But it should be kept in mind that the effects of PRP and growth factors is a relatively new research area, and many factors like the ideal bone graft substitute to combine PRP or the possible time of effect for PRP still remain unclear. Therefore, more clinical studies on this field is required.