Paraplejik hastalarda uğraşı tedavisinin beden imajına etkisi
The effect of occupational therapy on body image in paraplegic patients
  1. Tez No: 225045
  2. Yazar: ELİF GÖKÇE ARIK TENEKECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Beden İmajı, Spinal Kord Yaralanması, Uğraşı Tedavisi, Boş Vakit Aktiviteleri, Nursing, Body İmage, Spinal Cord Injury, Occupational Therapy, Leisure Activities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma paraplejiklerde uğraşı tedavisinin beden imajına etkisinin incelenmesi amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini mayıs-ağustos 2008 tarihleri arasında TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığında yatan, dahil edilme kriterlerine uyan hastalar oluşturmuştur. Uğraşı tedavisine katılan hastalar deney grubuna, katılmayan hastalar ise kontrol grubuna alınmıştır. Veriler kişisel bilgi formu, hastalığına ilişkin bilgi formu, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FİM) ve Çok Yönlü Beden Self İlişkileri Ölçeği (MBSRQ) ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler; SPSS istatistik programı kullanılarak, Fisher Tam Olasılıklı/Kesin Ki-Kare Testi ve Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi istatiksel testleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre deney ve kontrol grubunda uygulama sonrası MBSRQ puanlarında istatistiksel olarak anlamlı olarak artış olduğu bulunmuştur. Ancak deney ve kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Deney ve kontrol grubunda MBSRQ ölçek beden alanlarından doyum ve görünüşü değerlendirme alt gruplarında anlamlı bir artış oluşmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda bozulan beden imajının düzeltilmesinde uğraşı tedavisinden faydalanılabilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted experimentally to identify the effect of occupational therapy (leisure activities) on body image in paraplegic patients. The universe of the research is comprised of paraplegic inpatients who are treated in Turkish Armed Forces (TAF) Rehabilitation Center between May-Agust 2008, and the sample of the research is comprised of patients who match the inclusion criteria of the research. The experimental group consisted of patients who participates in leisure activities and the control group consisted of who do not participate in those activities. The data was conducted by Personel Information Form, Illness Information Form, Functional Independence Measure (FIM) and The Multidimentional Body Self Relations Questionary (MBSRQ).MBSRQ was reused after intervention. Data was analyzed by Fisher?s chi square test and the test for variance analysis with repeated measurements using the SPSS programme. According to research results a significant increase is found between pre test and post tests of MBSRQ.But the difference between experimental and control group is not istatistically significant. Significant increase is found between experimental and control groups in terms of MBSRQ Body Areas Satisfaction and Appearance Evaluation subscales. According to the gathered data it was suggested that, serving in rehabilitation areas like hospitals should use leisure activities for patients to develop positive body image.