ESWL Uygulanan tavşan modelinde renal parankimde HIF-1α ekspresyonu ve Pentoksifilin'in HIF-1α ekspresyonu düzeyine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluatıon of HIF-1α expressıon ın renal parenchyma subjected to shockwave lıthotripsy and protectıve effect of Pentoxyfıllıne on shockwave-ınduced HIF-1α expressıon applıcatıon ın rabbıt model
  1. Tez No: 225061
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SAKIP ERTURHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: ESWL, Pentoksifilin, HIF-1
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırmamızda ESWL'ye bağlı oluşan vasküler hasar ve tromboz zemininde oluşan hipoksi ve iskemi varlığını ortaya koymak için HIF-1? ekspresyonu değerlendirildi. Ayrıca dolaşım düzenleyici bir ajan olan pentoksifillinin HIF-1? ekspresyonunu üzerine etkinliğinin gösterilmesi amaçlandı.Araştırmamızda 70 adet erişkin Yeni Zellanda Albino tipi tavşan kullanıldı ve 6 çalışma grubu ve sadece normal içme suyu verilen bir kontrol grubu (Grup 1) oluşturuldu. Her bir grupta 10 tavşan vardı. Gruplar takip sürelerine göre erken dönem (7 gün) ve geç dönem (14 gün) olarak iki alt gruba ayrıldı. Renal doku örneklerinde HIF-1? ekspresyonunu değerlendirmek için immünohistokimyasal metodla nükleer boyanma oranları değerlendirildi.ESWL uygulanan grup 3'deki tavşanlarda Hif-1? ekspresyonunun ESWL uygulanmayanlara göre daha yüksek oranda olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we evaluated hypoxia-inducible factor 1 subunit ? (HIF-1?) expression to show the effects of extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) on hypoxia and ischemia in the setting vascular injury and thrombosis. We also aimed to investigate the effects of pentoxifilin as a circulatory regulator agent on HIF-1? expression.Seventy New Zealand Albino rabbit were used in this study and they divided 6 study group and one control group (Group 1) and in group 1 only drinking water was given to rabbits. There were 10 rabbits in each group. The groups were divided in to two parts early period (7 days) and late period (14 days) according to follow up duration. Immunohistochemical analyses were performed using nuclear staining to show HIF-1? expression in rabbit renal tissue sample.HIF-1? expression was higher in rabbits that was performed ESWL in group 3 than rabbits that were not performed. In hiperokzalürik group and groups that took pentoxifilin before ESWL were had lower HIF-1? expression than other groups at early and late period (p < 0.05).In conclusions, in this study we evaluated HIF-1? expression and showed that ESWL may cause renal cell injury. Our results suggest that pentoxifilin as a circulatory regulator agent may prevent renal cell injury induced by ESWL.