Psödoeksfolyatif sendrom ve Psödoeksfolyatif glokomlu olgularda ön segment parametrelerinin Pentacam-Scheimpflug yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of Pseudoexfoliative syndrome and pseudoexfoliative glaucoma patient?s anterior segment parameters with Pentacam-Scheimpflug method
- Tez No: 225090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM DOĞANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Psödoeksfolyatif sendrom, psödoeksfolyatif glokom, Pentacam, ön segment parametreleri, Pseudoexfoliative syndrome, pseudoexfoliative glaucoma, Pentacam, anterior segment parameters
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Psödoeksfolyatif sendrom (PES) ve psödoeksfolyatif glokomlu (PEG) olgularda ön segment parametrelerini Pentacam-Scheimpflug yöntemi ile değerlendirmek.Gereç ve Yöntem: PES saptanan (Grup 1) 53 hastanın (25 erkek, 28 bayan) 80 gözü, PEG saptanan (Grup 2) 57 hastanın (30 erkek, 27 bayan) 80 gözü ve kontrol grubu (Grup 3) olarak alınan 45 hastanın (25 erkek, 20 bayan) 80 gözü Pentacam ile değerlendirildi. Pentacam ile elde edilen ÖKD, ÖKH, ÖKA, MKK, pupilla çapı ve merkezi 3 mm, 5 mm ve 7 mm'deki kornea hacim değerleri tüm gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: ÖKD değerleri açısından PEG grubunda ÖKD değerleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulunurken (p0.05). ÖKH, ÖKA, MKK, pupilla çapı ve merkezi 3 mm, 5 mm ve 7 mm'deki kornea hacim değerleri açısından PES, PEG ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. (p>0.05)Sonuç: PEG'li hastaların ÖKD değerleri sağlıklı bireylere göre daha düşük izlenmektedir. PES'li hastalarda ise ÖKD değerleri sağlıklı bireylerle benzerdir. Pentacam ile saptanan ÖKH, ÖKA, MKK, pupilla çapı ve kornea hacim değerleri açısından, PES'li ve PEG'li hastalar ile sağlıklı bireyler arasında fark yoktur.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate PES and PEG patient?s anterior segment parameters with Pentacam-Scheimpflug.Material and Method: 53 patients (25 male, 28 female) 80 eyes with PES (Group 1), 57 patients (30 male, 27 female) 80 eyes with PEG (Group 2), and 45 control group patients (25 male, 20 female), (Group 3) 80 eyes were evaluated with Pentacam. ACD, ACV, ACA, CCT, pupilla diameters, and cornea volume values on central 3 mm, 5 mm, 7 mm were compared between groups..Results: However, ACD values in PEG group is significantly lower than the control group (p0.05). There was no significant difference between PES, PEG, and control group in mean values of ACV, ACA, CCT, pupilla diameter and cetral 3 mm, 5 mm, and 7 mm central cornea volume.Conclusion: PEG patients ACD values are lower than those of healthy individuals. PES patient?s ACD values are similar to healthy individuals. There is no significant difference in means of ACV, ACA, CCT, pupilla diameter and cornea volume values on central 3 mm, 5 mm, 7 mm between patients with PES, PEG, and healthy individuals.